Način pripreme
Predstavljamo vam italijanski recept za božićne i novogodišnje praznike, koji se nalazi na trpezi, kao nadev, osim od kobasice, možete zameniti spanaćem, pršutom itd.
Dobro je da za ovaj recept prilikom kupovine pilećih grudi zamolite mesara da vam iseče na tanke kriške.
Od jednog filea se dobija oko 8 krišaka i to je dovoljno za recept. Druga varijanta je da kući prpremite , od celog recepta to je najteži deo. Najbolje kod kuće , na poznati način da otvorite file i da ga pažljivo izlupate ili pritiskate.
Da biste isekli, potreban vam je oštar nož. Otvorite, pravite male proreze, počnite sa unutrašnjeg dela. Pileće grudi treba da budu otvorene sa malim prorezima, pomozite rukama.
Kada koristitie gotove, isečene pileće grudi, poređajte ih na papir za pečenje, da se malo preklapaju (druga varijanta su cele, otvorene i izlupane)
Pospite biberom, solju i dobro namažite pestom. Pogledajte slike za detaljnije objašnjenje koraka, da bi vam bilo lakše. Nakon pesta, stavite kriške pršute.
Pripremite kobasicu od divljači, prvo je oljuštite. Dodajte parmezan, sok od limuna, isečeni peršun. Razbijte jedno jaje u smesu i dobro umesite.
Rasporedite smesu preko krišaka pršute. Isecite mocarelu na debele kriške i stavite u red do nje masline bez koštica i isečene kisele krastavčiće (ili suvi paradajz).
Uvijte u rolat uz pomoć papira i lagano pritiskajte. Pripremite praznični pileći rolat najbolje dan ili tri sata pre pečenja da upije mirise.
U posdi pomešajte med, maslinovo ulje i alevu papriku. Četkom namažite rolat, stavite kravlji maslac i grančicu ruzmarina za dodatan ukus i miirs.
Uvijte folijom za pečenje kao bombonu.
Stavite u pleh i pecite u ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni 45-50 minuta.
Kad se rolat ispeče, u sos od pečenaj dodajte pola kašičice brašna i dva minuta ostavite da se sos zgusne na vatri.
Ili pripremite sos sa pečurkama i servirajte praznični rolat. Miris ovog pranzičnog rolata je neodoljiv, a ukus božanstven. Prijatno!