Način pripreme
Počinjemo sa pripremom baklave.
Stavljamo dva lista kora, posipamo sa malo kukuruznog brašna i orasima, a u užu stranu lista stavljamo oklagiju, sa kojom uvijamo u čvrst rolat.
Vadimo oklagiju i nožem sečemo na jednake komade, poređamo ih u dva pleha ravne (da se vidi rolat unutra, ne znam da li sam pravilno objasnija), poređamo ih zbijeno jednu do druge.
Popunimo pleh i ostavljamo na suvom da odstoji bar dva tri dana, s vremena na vreme premestimo svako parče da se osuši i da ne miriše na buđ.
Nakon toga dolazi red na pečenje i prelivanje. Ugrevamo maslac (ja ugrevam malo više, zato što je miris tako lepši), četkom ili vatom natopimo svako parče.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 150-160 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Sirup prirpemamo tako što stavljamo šećer, vodu i dve kriške limuna, kad prorvri, vadimo limun i kuvamo na tihoj vatri još oko 20 minuta. Dodajemo vanilu i ostavljamo da se ohladi.
Prelivamo baklavu po naški sirupom, jedno treba da bude hladno, drugo toplo. Pre konzumiranja je lepo da odstoji još jednu noć :)
PS: Ja sam imala 400 g oraha i nije mi bilo dovoljno, zato što volim baklavu sa mnogo oraha, zato su u sredini komadi bili bez oraha, ali ipak je bilo lepo.
Originalni recept je veoma interesantan. Razlika je što se kore razvlače, rađaju se na isti način i pleh sa baklavom se ostavlja bar dve nedelje da se suši u tamnoj prostoriji, na dva tri dana svako parče se premešta da ne buđa i da se suši ravnomerno.
Nakon što se osuši, peče se i preliva.
Mnogo je teško, ali vredi i na ovaj način je slična kao originalna i veoma je ukusna.