Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Zlatogradska baklava po originalnom receptu

Zlatogradska baklava po originalnom receptu

NikiNiki
Guru
558793k148
Zlatogradska baklava po originalnom receptu
Fotografije: Niki
1 / 4
24/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
15
"Ove godine praznična baklava će biti zlatogradska - prirpemljena po originalnom receptu."

Potrebni sastojci

  • kore - 1 pakovanje
  • ratluk - 1 kutija
  • orasi - 250 g, mleveni
  • maslac - 125 g
  • ulje - 125 ml
  • za sirup
  • šećer - 500 g
  • voda - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U namazan pleh stavljamo dve kore, namažemo ih, stavljamo orahe i nekoliko krišaka ratluka.

Ređamo tako dok ne završimo sa korama. Isečemo baklavu na komade i stavljamo nekoliko kockica maslaca.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 150 stepeni oko 20-25 minuta.

Ostavljamo baklavu da se ohladi.

Za to vreme pripremamo sirup.

U šerpu stavljamo vodu i šećer i stavljamo na vatru da se šećer rastopi.

Prelivamo baklavu toplim sirupom.

Ostavljamo na hladnom na jednu noć pre konzumiranja.

Po želji pre pečenja na zlatogradsku baklavu po originalnom receptu možete staviti po komadić oraha na svako parče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: