Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Dijetalna baklava

Dijetalna baklava

KristinaKristina
Početnik
21191
Dijetalna baklava
Fotografije: N.Akifova
1 / 2
23/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"U potpunosti dijetalnu baklavu ćete teško naći, ali ova čuva liniju, zato što je sa minimalnom količinom šećera i uprkos tome je mnogo ukusna!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 komad
  • orasi - 300 g
  • prezle - 2 supene kašike
  • cimet - 1 kašičica
  • kora limuna
  • suvo grožđe - šaka
  • vanila - 1 komad
  • voda - 1 l
  • limunov sok
  • šećer - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešaju se mleveni orasi, šećer, prezle, cimet i prethodno namočeno suvo grožđe. Uzimaju se kore, 1 kora se premazuje uljem, presavija se na dva dela i ponovo se maše uljem.

Sledi da se stavi 1 supena kašika nadeva u sredinu, kora se presavija sa obe strane, ponovo se premazuje uljem i uvija se kao sarma.

Ovo se radi i sa svim ostalim korama.

Bira se odgovarajuća tepsija i nakon što smo ih poređali, svaki red se seče na dva dela. Stavlja se da se peče dok ne bude gotovo.

Za sirup: pomeša se 1 l vode na ringli i 1 kg šećera i kuva se 10 minuta. Skida se sa ringle, dodaje se 1 vanila i sok od limuna. Izmeša se.

Kore treba da se ohlade pre nego što se zaliju sirupom, a sirup treba da bude vruć.

Ostavite baklavu barem na 24 sata da odstoji.

Dijetalno kod baklave je to što ima minimalnu količinu šećera, ali uprkos tome je veoma ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: