Način pripreme
Pomešaju se mleveni orasi, šećer, prezle, cimet i prethodno namočeno suvo grožđe. Uzimaju se kore, 1 kora se premazuje uljem, presavija se na dva dela i ponovo se maše uljem.
Sledi da se stavi 1 supena kašika nadeva u sredinu, kora se presavija sa obe strane, ponovo se premazuje uljem i uvija se kao sarma.
Ovo se radi i sa svim ostalim korama.
Bira se odgovarajuća tepsija i nakon što smo ih poređali, svaki red se seče na dva dela. Stavlja se da se peče dok ne bude gotovo.
Za sirup: pomeša se 1 l vode na ringli i 1 kg šećera i kuva se 10 minuta. Skida se sa ringle, dodaje se 1 vanila i sok od limuna. Izmeša se.
Kore treba da se ohlade pre nego što se zaliju sirupom, a sirup treba da bude vruć.
Ostavite baklavu barem na 24 sata da odstoji.
Dijetalno kod baklave je to što ima minimalnu količinu šećera, ali uprkos tome je veoma ukusna!