Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa malo šećera u mlakoj vodi. Ostavite da se aktivira.
2. U nadošao kvasac sipajte mleko (150-60 ml) ulje i lagano umutite belanca dva jajeta. Žumanca sačuvajte za preliv na kraju.
3. U smesu dodajte 3 supene kašike pune šećera, a ako želite da bude slađe, stavite više. Možete napraviti slanu Ačmu, redukujte šećer i stavite više soli, kao i nadev od sira ili kačkavalja-
4. Prosejte brašno u smesu i zamesite glatko, meko i elastično testo. Brašno dodajte dok ne prestane da se lepi, ali pazite da ne napravite tvrdo testo.
5. Ostavite da odsotji 15 minuta, i kidajte i oblikujte uvijene fitilje. Ušijte dva po dva i spojite ivice, dobijate đevreke. Tako poređajte na malom razmaku u pravougaoni pleh. Ja sam dobila 5 đevreka, a pleh je prečnika 38/25-6 cm. Prilikom nadolaženja će se zalepiti, ali to je cilj, da bi mogli da se preliju.
6. Namažite uljem i ostavite na toplom da nadođu oko sat vremena, posle ugrejte rernu na 190 stepeni bez ventilatora na gornjem i donjem grejaču. Rešetku stavite na jednu poziciju ispod srednje.
7. Umutite žumanca dva velika jajeta zajedno sa 2-3 supene kašike ulja i oko 2 pune kašike šećera, u slučaju da je Ačma slatka. Sipajte oko 80 ml svežeg mleka i sa ovom smesom namažite obilno đevreke. Treba lepo da se natope. Ostatak tečnosti prelijte odozgo. Pospite hleb susamom i semenom maka.
8. Stavite u ugrejanu rernu turski hleb i pecite oko 25 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Prijatno!