Način pripreme
Prvo stavite mleko sa pirinčem da se kuva na umerenoj vatri, poklopite prvih 10 minuta, a posle smanjite vatru i nastavite da kuvate 30 minuta na tihoj vatri.
Možete ipak gledati kako piše na pakovanju pirinča, zato što u zavisnosti od sorte možda je potrebno malo više vremena. U svakom slučaju, cilj je da se odvoji što više skroba da bi desert bio kremast, zato i kuvate na tihoj vatri duže vremena.
Mešajet s vremena na vreme, skinite poklopac.
Kad je pirinča kreh, ali ne raskuvan, dodajte maslac i šećer i mešajte još 7-8 minuta na tihoj vatri.
Izvadite korice citrusa i štapić cimeta i sipajte u tri male tegle. Izgleda tečno ali će da se zgusne posle.
Dok se sutlijaš hladi, pripremite bundevu.
Oljuštite samo tanki tamniji deo kore uz pomoć ljuštilice, a tvrši i svetliji ispod ostavite. Ona će pomoći da se ne raspadaju komadi, a i prilikom većeg karamelizovanja bude veoma prijatno hrskava.
Isecite na male komade i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje, namazan i posut sa dve kašičice šećera. Odozgo pospite sa još šećera i zatvorite papir.
Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta ili dok ne omekša. Šećer će da se rastopi i pretvori u sos oko komada, pomešanih sa sosom od odvojene bundeve.
Otvorite papir, otkrijte i ostavite da se karamelizuje. Možete pojačati rernu na 225 stepeni.
Dok su komadi još topli odvojite ih od papira da se ne zalepe.
Kada se sutlijaš skuva, ukrasite ga karamelizovanom bundevom.
Neka vam je slatko!