Bakine orasnice

Rumyana StoyanovaRumyana Stoyanova
Pomoćnik kuvara
4219348
Bakine orasnice
Fotografije: Rumyana Stoyanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
12
"Najukusnije orasnice su one koje nas je baka naučila da pripremamo"

Potrebni sastojci

  • orasi - 100 g, mleveni
  • šećer - 150 g
  • belanca - 2 komada
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika /brašno/
  • sok od limuna - 2 - 3 kapljice
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Sameljemo orahe sitno u blenderu ili u mašini za orašaste plodove.

U šerpu stavljamo polovinu oraha, belanca i šećer na tihoj vatri /2-3 stepen/. Promešamo dok se šećer potpuno ne rastvori.

Radimo to na umerneoj-niskoj temperaturi da se smesa dobro homogenizuje i da ne skuvamo belanca.

U početku je smesa ređa, ali se posle zgusne, onda je skidamo sa vatre. Dodajemo preostale orahe i sok od limuna i dobro promešamo.

Na kraju dodajemo skrob i vnailu i ponovo promešamo. Ostavljamo da se smesa ohladi pre pečenja, ali ne previše.

Stavimo papir na pečenje na pleh iz rerne i kašikom uzimamo od smese i pravimo orasnice. Ostavljamo mestu između orasnica.

Pečemo bakine orasnice u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni 15 minuta.

Koristan savet: Uvek kada pečem keksiće, stavljam jednu-dve u prvi pleh, samo da procenim testo - koliko se razliva, koliko mu vremena treba, da li treba da pojačam temperaturu ili smanjim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: