Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Orasnice»Orasnice s brusnicama

Orasnice s brusnicama

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
751330210
Orasnice s brusnicama
Fotografije: Elena Stoichovska
1 / 5
06/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
"Iii pazite da se ne opečete - nećete im odoleti, poželećete da ih probate odmah."

Potrebni sastojci

  • belanca - 3 komada
  • šećer u prahu - pola šolje
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • brusnice - 1 šolja, mlevene, sušene
  • vanila - 1 komad
  • limunov sok - 1 - 2 kašike
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Volim da kuvam noću, rasteretim se i kao da sam najviše radno sposobna - ludost. Tako sam prethodne večeri pravila pečene krofne (za koje recept možete da nađete na sajtu) i trebala su mi samo žumanca za testo, belanca su ostala. Odmah su bili izmišljeni - postaće orasnice. Mnogo ih volim, a odavno ih nisam pravila - greška je trebalo da bude ispravljena.

I budući da nisam za standardno pravljanje recepata (sve treba da bude adaptirano), rešila sam da mogu da obogatim standardne orasnice s mojim drugim omiljenim - sušenim brusnicama. Ispale su jednostavno vau - lako hrskave iznutra, sa mekim, lepljivim centrom - sjajne! Tako da ako vam se jede nešto slatko, ali vam se ne stoji ceo dan u kaznenom ćošku, ovi kolačići su za vas.

Kad su u pitanju belanca - dobro je da su odstojala, jer se prilikom mućenja bolje homogenizuju. Razume se, i da koristite sveže odvojeno belance - opet će ispasti kako treba.

Drugo - posuda i žice na mikseru treba da budu apsolutno suvi. Tako smo sigurni da će se dobiti tvrdi sneg.

U suvu posudu stavljamo belanca, prstohvat soli i počinjemo da mutimo Dodajemo malo po malo šećera u prahu, vanilu i sok od limuna i mutimo dok se ne dobije tvrd sneg.

Orasi i brusnica se sameljiu odvojeno u secku. Dodajemo ih umućenim belancima i mešamo drvenom varjačom dok se smesa potpuno ne homogenizuje.

Postavite pljosnatu posudu za pečenje papirom. Pomoću kašike zagrebemo smesu i oblikujemo kolačiće po svom ukusu.

U principu orasnice se ređaju na odstojanju jedna od druge, jer se otpuste i rašire. Ali moje su se, može zbog brusnica, pre blago podigle nego razlile - ali ipak, ostavljajte rastojanje.

Pecite orasnice u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni dok ne dobiju blago braon boju, što će biti za oko 25 minuta.

Iii pazite da se ne opečete - nećete im odoleti, poželećete da ih probate odmah.

Možete da ih stavite u teglu za duže čuvanje, ako je to uopšte moguće - vidite koliko je u mojoj tegli ostalo...

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: