Način pripreme
Sameljemo orahe sitno u blenderu ili u mašini za orašaste plodove.
U šerpu stavljamo polovinu oraha, belanca i šećer na tihoj vatri /2-3 stepen/. Promešamo dok se šećer potpuno ne rastvori.
Radimo to na umerneoj-niskoj temperaturi da se smesa dobro homogenizuje i da ne skuvamo belanca.
U početku je smesa ređa, ali se posle zgusne, onda je skidamo sa vatre. Dodajemo preostale orahe i sok od limuna i dobro promešamo.
Na kraju dodajemo skrob i vnailu i ponovo promešamo. Ostavljamo da se smesa ohladi pre pečenja, ali ne previše.
Stavimo papir na pečenje na pleh iz rerne i kašikom uzimamo od smese i pravimo orasnice. Ostavljamo mestu između orasnica.
Pečemo bakine orasnice u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni 15 minuta.
Koristan savet: Uvek kada pečem keksiće, stavljam jednu-dve u prvi pleh, samo da procenim testo - koliko se razliva, koliko mu vremena treba, da li treba da pojačam temperaturu ili smanjim.