Način pripreme
Jaja se odvoje na žumanca i belanca, pri čemu se belanca stavljaju u duboku posudu, a žumanca mogu i u šolju.
Maslac, kakao, šećer i sveže mleko se pomešaju i istope (može na ringli, može i u mikrotalasnoj).
Kada se istope maslac i šećer, dodaju se dva žumanca i mute se dobro žicom. Odvaja se pola šolje ove smese.
Rerna se uključuje da se zagreje sa ventilatorom do 170 stepeni.
U preostalu količinu se dodaju orasi mleveni u avanu ili secku. Stavlja se i vanila.
Belanca se mute žicom, pri čemu se kapne kapljica soka od limuna: on zadržava vazduh u smesi od belanaca. Kad je gotovo dodaje se u smesu od oraha.
Pripremaju se male posude za pečenje koje se mažu maslacem po dnu i stranicama. Smesa je dovoljna za posude prečnika 12-13 cm. Ja sam raspolagala tignajčićima sa drškama koje se skidaju prečnika 11 i 14 cm.
Raspoređuje se smesa i peče se 40 minuta u sredini rerne. Mora veoma da se pazi jer testo od oraha izgori za par sekundi!
Kada je gotovo, nakon vađenja se preliva smesom izdvojenom smesom iz šolje. Kada se prelivaju testa treba se držati sledećeg principa: ili sirup, u ovom slučaju preliv, treba da je ohlađen, ili kolač da je hladan ako je on vruć. Ako su oba (testo i preliv) vrući, od torte neće ništa ispasti - postaje gnjecava i treba da se baci.
Nakon što se torta od oraha ohladi, treba da odstoji 1 sat u frižideru i dekoriše se prema želji... onome kome je namenjena.
Torta za dvoje je sjajan poklon za Svetog Valentina.