Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Pšenično-ražana fokača sa povrćem

Pšenično-ražana fokača sa povrćem

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Pšenično-ražana fokača sa povrćem
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
4
"Zdrava fokača od povrća - toliko lepa, da možeš da zuriš u nju satima, ne da je jedeš - nažalost ipak treba, jer jednostavno je toliko ukusna..."

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 200 g
  • ražano brašno - 100 g
  • voda - 180 ml
  • kvasac - 10 g, kocka
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • šećer - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • za garniranje
  • praziluk
  • paprika - 1 komad
  • tikvica - 1 komad
  • crveni luk
  • masline
  • inćuni
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte dve vrste brašna u posudu.

U toploj vodi rastvorite kvasac sa pola kašičice šećera. Sipajte u brašno, dodajte dve kašike maslinovog ulja. Zamesite meko testo i kada se oformi dodajte so.

Mesite još oko 10 minuta. Stavite testo u posudu, namažite ga maslinovim ulje, da se ne osuši, pokrijte parčetom najlona i krpom. Ostavite posudu na toplom, dok testo ne udvostruči svoj obim.

Dok testo raste isecite povrće. Posolite ga blago da omekša. Možete da koristite povrće po vašem ukusu, nije obavezno ovo.

Čim je testo gotovo, razvijte ga na parčetu papira za pečenje. Poređajte povrće po svojoj mašti. Namažite ga maslinovim uljem pomoću četke.

Prebacite u posudu za pečenje i ostavite 30 minuta, da se testo otpusti. Ispecite fokaču na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 10-12 minuta.

Izvadite iz rerne i odmah jedite!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: