Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Torta sa čokoladom i borovnicama

Torta sa čokoladom i borovnicama

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Šegrt
3411222
Torta sa čokoladom i borovnicama
Fotografije: Hristo-Y-Moni
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Torta sa čokoladom i borovnicama će vam se dopasti na oko, ali i nepcetu"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 5 komada
  • brašno - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 6 supenih kašika
  • za ćokoladni krem
  • maskarpone - 250 g
  • krem sir - 100 g
  • pavlaka - 200 ml, slatka
  • čokolada - 200 g, crna
  • šećer u prahu - 2 - 3 supene kašike (ako je potrebno)
  • za krem od borovnica
  • borovnice - 400 g, sveže ili zamrznute
  • šećer - 250 g
  • skrob - 1 kašičica, kukuruzni
  • maskarpone - 250 g
  • krem sir - 100 g
  • šećer u prahu - 1 - 2 supene kašike, ako je potreno
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom kora za tortu.

Prvo odvajamo belanca od žumanaca. Umutimo belanca sa 1/2 kašičice šećera dok ne pobele, a sa drugom polovinom žumanca.

Pomešamo umućena žumanca i belanca i malo po malo u njih dodajemo brašno, prethodno prosejano i pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.

Pripremamo kalup za pečenje torte prečnika 22 cm, prethodno stavljamo papir za pečenje da se ne lepi.

Stavljamo smesu za koru torte da se peče 20-30 minuta na 180 stepeni.

Nakon sledi toga krem od borovnica.

Uzimamo odgovarajuću šerpu ili kaserolu, u nju sipamo borovnice, šećer i stavljamo na vatru na ne mnogo visoku temperaturu.

Sačekamo da borovnice puste sok, a šećer da se rastopi.

Čim se to desi, skidamo sa vatre i mutimo uz pomoć štapnog miksera. Dobro je da procedite pire kroz cediljku.

Nakon što to uradimo, vraćamo na vatru na još 1-2 minuta, dodajemo i kukuruzni skrob.

Dobro promešamo i ostavljamo sa strane dok se ne ohladi.

Nakon što se pire od borovnica ohladi i zgusne, dodajemo krem sir i maskarpone, prethodno umućeno.

Ako nije dovoljno slatko, dodajte malo šećera u prahu.

Čokoladni krem pripremamo tako što prvo ugrejemo 200 ml slatke pavlake.

Kada provri, dodajemo crnu čokoladu u komadima, sačekamo nekoliko sekundi i skidamo sa vatre.

Nakon toga neprestano mešamo dok se čokolada potpuno ne rastopi.

Čim bude gotovo, stavljamo u frižider.

Za to ovreme umutimo krem sir i maskarpone. Vadimo čokoladu iz frižidera i dodajemo u njih. I ponovo, ako želite da bude slađe, dodajte šećer u prahu.

Uzimamo 2 šprica i u njih stavljamo gotove kremove.

Gotovu ohlađenu koru podelimo na dva dela. Pokvasimo osnovu rastvorom od tople vode i nekoliko kašika šećera.

Uzimamo špric i jednim kremom pravimo krugove preko kore od centra prema kraju, ostavljamo razmak za drugi krem.

Kad pokrijemo koru skroz sa oba krema, stavljamo drugu koru i ponavljamo proceduru.

Red kremova je vaš izbor, možete ukrastiti voćnu tortu kako želite.

Kada zavšrimo sa krugovima, uzimamo spatulu i kružnim pokretima prelivamo cvetove da bi još lepše izgledala vaša torta od borovnica.

Po želji ukrašavamo borovnicama.

Dobijamo predivnu tortu sa čokoladom i borovnicama koju svi kada vide, uzdišu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: