Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Domaći kokosov sirup

Domaći kokosov sirup

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k73516k873
Domaći kokosov sirup
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
05/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
6
"Ako kući imate domaći sirup od kokosa, retko će videti praznu čašu, neodoljivo je ukusan"

Potrebni sastojci

  • kokosov orah - 1 komad
  • voda - 1.4 l, mineralna
  • šećer - 50 g
  • vanila - 1 komad
  • suncokretovo ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite 500 ml vode da provri.

Za to vreme otvorite kokosov orah. Najlakše ćete uraditi na sledeći način.

Vrhom noža probijte najmekši deo od tri rupice koje ima svaki orah. Obično je ona najveća, a i lako se otkriva pritiskom.

Možete koristiti vadičep da bi rupa bila veća.

Okrenite na čašu gde ste stavili cediljku za svaki slučaj, da ne upadne deo kore ili vlasi od ljuske u kokosovoj vodi.

Kad prebacite tečnost u čašu uzmite orah, uvijte krpom i kroz sredinu udarite čekićem ili obrnutom stranom kuhinjske sekire.

Prilikom preciznijih udara, spoljašnja kora će se otvoriti na dva dela i orah će izaći ceo. I ako se razbije unutrašnjost, ako ste udarili jako, nije problem.

Drugu braon koru oljuštite običnom ljuštilicom za povrće da ostane samo mlečno-bela unutrašnjost.

Isecite na male komade (ovde je teško da odoliš, zato što možeš da pojedeš, jer je mnogo aromatično i ukusno).

Stavite kokos u vruću vodu sa šećerom (možete ga regulisati po ukusu), vanilom i uljem.

Prebacite sve u blender i uključite da se melje na maksimalnoj brzini minut, nakon toga dodajte preostalu vodu iz kokosa i dobro promešajte.

Ukoliko niste dobili mnogo kokosove vode ili vodite da je pijete samostalno - nema problema, onda umesto 1.4 l stavite 1, 5.

Procedite kroz finu cediljku ili gazu, lepo pritisnite da se ocedi i poslednja kapljica mlečne aromatične tečnosti.

Možete konzumirati sirup od kokosa topao ili hladan, a brašno od ceđenja možete koristiti za razne slatkiše.

Kada odstoji, napitak dobije mali talog, zato promućkajte pre upotrebe.

Na isti način možete pripremiti domaće mleko od kokosa, prosto nemojte stavljati šećer i vanilu.

* Proizvodi su za 1.5 l kokosovog sirupa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: