Način pripreme
Sipajte semenke nara u veliku šerpu i dodajte šećer i vodu. Ako želite da vaš sirup bude malo jačeg ukusa, u ovoj fazi možete dodati i sok od jednog limuna.
Zagrejte smesu na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori.
Smanjite vatru na srednje nisku i kuvajte sirup oko 30-45 minuta, ili dok se ne zgusne i smanji na pola. Ne zaboravite da za to vreme redovno mešate sirup kako ne bi zagoreo.
Kada se sirup zgusnuo po želji, sklonite ga sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.
Procedite domaći sirup od nara kroz sitno sito da biste uklonili pulpu ili semenke.
Prebacite sirup u sterilizovanu staklenu teglu ili flašu i čuvajte u frižideru.
Vaš domaći sirup od nara je sada spreman za upotrebu! Možete ga koristiti za zaslađivanje čaja ili kafe, aromatizirati palačinke ili vafle sa njim ili ga dodati u sveže koktele.