Način pripreme
Očišćene i oprane jagode (najbolje domaće) stavite u posudu, pospite ih jednom šoljom šećera i ostavite ih u frižideru na 12 sati da puste sok.
Nakon toga izvadite šerpu i ispasirajte jagode. Čak i ako Vam preostane neki neispasiran plod, nije fatalno. U pasirane jagode dodajte šećer i vodu.
Šerpu stavite na ringlu i kuvajte jagode oko 30 minuta uz mešanje drvenom varjačom. na kraju dodajte limunsku kiselinu i ponovo promešajte. Na kraju, smesu sipajte kroz gazu ili gustu cediljku i procedite.
Sok sipajte u flašice, zatvorite poklopcem i to je to. Gusti deo, koji je preostao nakon ceđenja je slatko - sipajte ga u teglice. Sve zajedno, slatko i sirup, prokuvajte još 10 minuta.
Sirup i slatko čuvajte u frižideru, jer je za brzu konzumaciju. Sirup se razređuje vodom ili gaziranom vodom, po ukusu. Idealan je sa kockicama leda za vrele letnje dane.