Način pripreme
Rerna - 175 stepeni.
Ravna posuda za pečenje postavljena papirom za pečenje.
Lešnici treba da su oljušteni, a to se dešava kad se u posudu za pečenje na 150 stepeni stave da se zapeku 10-12 minuta. Nakon toga se stavljaju u blago navlaženu pamučnu krpu i rastresu se. Tako se ljuspe odstrane mnogo lako. Stavljaju se u blender i samelju se. Gotovi su.
1. U posudu se razbija jaje, dodaju se šećer, ulje, mleko, skrob, prašak za pecivo, so i sve se meša žičanom mutilicom u ujednačenu smesu. U porcijama se dodaje brašno, meša se u početku drvenom varjačom, a kao poslednja porcija brašno se sipa na radnu površinu i testo se mesi dok ne bude mekano i glatko.
2. U posudu se razbija jaje, dodaje se šećer, ulje i kakao. Meša se drvanom varjačom, dodje se i brašno i opet se mepa dok se ne pomešaju sastojci. Dobija se teška smeaa - to će biti nadev kolača.
3. Otvara se list papira za pečenje, posipa se malo brašna i stavlja se testo. Deli se na tri jednaka dela. Sa jednim delom će se raditi, a drugi se uvijaju u foliju, da se ne osuše.
Testo se razvija u pravougaonik, koji je malo širi, debljine oko 5 mm. Po sredini razvijenog testa kašičicom se zagrebe čokoladna smesa i stavljaju se lotpice od nadeva jedna do druge. Pomoću papira se uvija u rolat. Oformi se i blago rukama, rola se.
Meri se metrom i seče se na parčiće debljine 2, 5 cm. Dobijeni krugovi se poređaju ispravljeni u posudu za pečenje na rastojanju jedan od drugog. Sledi drugo testo, a nakon toga i treće parče.
Peče se na 170 stepeni oko 15/17 minuta.
Izvadi se iz rerne i keks se prebacuje na rešetku. Keks odozgo treba da je blago napukao.
Ovaj keks je vrlo običan, u njemu nema maslaca i predlog je za jedan jeftiniji desert. Odlikuje se prijatnom hrskavošću i aromom dobrog kakaa.