Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Italijanski keks sa nadevom od čokolade i lešnika

Italijanski keks sa nadevom od čokolade i lešnika

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Italijanski keks sa nadevom od čokolade i lešnika5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
30
"Prijatno hrskav i nežnog ukusa - to je savršen keks za svakodnevno grickanje"

Potrebni sastojci

  • jaje - 1 komad
  • šećer - 130 g
  • ulje - 80 ml
  • sveže mleko - 40 ml
  • kukuruzni skrob - 100 g, prirodan
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • brašno - 300 g
  • Nadev
  • ulje - 40 ml
  • so - 1/4 kašičice
  • šećer - 50 g
  • kakao - 15 g, visoko masni
  • jaje - 1 komad
  • lešnici - 40 g, mleveni
  • brašno - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 stepeni.

Ravna posuda za pečenje postavljena papirom za pečenje.

Lešnici treba da su oljušteni, a to se dešava kad se u posudu za pečenje na 150 stepeni stave da se zapeku 10-12 minuta. Nakon toga se stavljaju u blago navlaženu pamučnu krpu i rastresu se. Tako se ljuspe odstrane mnogo lako. Stavljaju se u blender i samelju se. Gotovi su.

1. U posudu se razbija jaje, dodaju se šećer, ulje, mleko, skrob, prašak za pecivo, so i sve se meša žičanom mutilicom u ujednačenu smesu. U porcijama se dodaje brašno, meša se u početku drvenom varjačom, a kao poslednja porcija brašno se sipa na radnu površinu i testo se mesi dok ne bude mekano i glatko.

2. U posudu se razbija jaje, dodaje se šećer, ulje i kakao. Meša se drvanom varjačom, dodje se i brašno i opet se mepa dok se ne pomešaju sastojci. Dobija se teška smeaa - to će biti nadev kolača.

3. Otvara se list papira za pečenje, posipa se malo brašna i stavlja se testo. Deli se na tri jednaka dela. Sa jednim delom će se raditi, a drugi se uvijaju u foliju, da se ne osuše.

Testo se razvija u pravougaonik, koji je malo širi, debljine oko 5 mm. Po sredini razvijenog testa kašičicom se zagrebe čokoladna smesa i stavljaju se lotpice od nadeva jedna do druge. Pomoću papira se uvija u rolat. Oformi se i blago rukama, rola se.

Meri se metrom i seče se na parčiće debljine 2, 5 cm. Dobijeni krugovi se poređaju ispravljeni u posudu za pečenje na rastojanju jedan od drugog. Sledi drugo testo, a nakon toga i treće parče.

Peče se na 170 stepeni oko 15/17 minuta.

Izvadi se iz rerne i keks se prebacuje na rešetku. Keks odozgo treba da je blago napukao.

Ovaj keks je vrlo običan, u njemu nema maslaca i predlog je za jedan jeftiniji desert. Odlikuje se prijatnom hrskavošću i aromom dobrog kakaa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: