Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čizkejk»Čizkejk sa jabukama i cimetom

Čizkejk sa jabukama i cimetom

Potrebitel#241258Potrebitel#241258
Početnik
81341
Čizkejk sa jabukama i cimetom
Fotografije: Potrebitel#241258
1 / 3
10/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Čizkejk sa jabukama i cimtom - praznik za nepce"

Potrebni sastojci

  • za osnovu
  • božićni kolači - 300 g ili keksići
  • cimet - 1 kašičica
  • karanfilić - 1 prstohvat + prstohvat kardamona
  • orasi - 2 supene kašike, mleveni, puni
  • maslac - 125 g, rastopljen
  • za čiz nadev
  • jabuke - 600 g, oljuštena i izrendana, razne vrste
  • sitan sir - 275 g, punomasna
  • kisela pavlaka - 250 g
  • med - 2 pune supene kašike
  • pomorandže - sok i kora jedne
  • maslac - 2 pune supene kašike
  • smeđi šećer - 70 g, demerara
  • đumbir - 1 kašičica, u prahu
  • želatin - 2 pakovanja /standardni x 10 g/
  • esencija limuna - kapljice /može i bez/
* merne jedinice

Način pripreme

Mrvice mlevenih božićnih kolača ili keksa pomešajte sa začinima i orasima i lepo promešajte da se ravnomerno rasporedi, dodajte maslac i ponovo lepo promešajte.

Na dno kalupa sa ivicama koje se skidaju, stavite papir i oblikujte gustu i ravnomerno debelu koru, trudite se da napravite ivicu.

Ostavite na hladnom dok ne pripremite nadev za čizkejk.

U tiganj stavite masalc da se rastopi na umerneoj temepraturi /kod mene 4 od 6 sepeni/, dodajte šećer i mešajte dok se ne karamelizuje. Stavite jabuke /ja ih sameljem kratko u blenderu da dobijemo komadiće) i energično promešajte.

Karamelizovani šećer se odmah stvrdne, zato što su jabuke hladne, ali to ne treba da vas plaši, zato što će se rastopiti od soka od jabuka koji će se odvojiti.

Jabuke mešajte dok ne omekšaju, dodajte đumbir i pola količine soka od pomorandže i koru.

Skinite tiganj sa vatre, u njemu nema nikakve tečnosti i jabuke su omekšale /ali ne da budu kao pire/ i šećer se istopio. Ostavite da se ohladi, odvojite 1 šolju.

U posudu stavite sitan sir, dodajte med, esenciju limuna i pasirajte dok ne dobijete glatku konsistenciju.

Dodajte veći deo jabuka i nastavite da pasirate dok ne dobijete homogenu smesu, dodajte kiselu pavlaku i lepo promešajte kašikom.

1 i 1/2 kesicu želatina prelijte u posudi sa 6-7 supenih kašika vode, i kad nadođe rastopite u mikrotalasnoj na najnižem stepenu. Prvo uključite na nekoliko sekundi, promešajte, posle ponovo nekoliko sekundi i tako dok se ne rastvori. Obično 15-20 sekundi je dovoljno.

Dodajte lagano u smesu, pasirajte u isto vreme da može ravnomerno da se rasporedi.

Sipajte smesu pažljivo preko osnove od keksa, poravnajte i ostavite na hladnom da se stegne.

Nakon oko sat vremena proverite i ako se smesa u čizkejku stegla, pravimo završni deo.

Odvojenu čašu jabuka pomešajte sa ostalim sokom od pomorandže i korom. Preostalu polovinu želatina rastopite na navedeni način i dobro promešajte sa jabukama.

Dobijenu smesu nanesite ravnomerno preko smese od sitnog sira i pavlake i ukrasite po ukusu čizkejk od jabuka.

Ja sam ukrasita krupnije samlevenim prirodnim kakaom. Dobija se dobar kontrast između gorkog kakaa i slatkih jabuka.

Izuzetno ukusan čizkejk sa jabukama i cimetom, sa zasićenim aromama i ukusima, odgovarajući za zimske praznike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: