Način pripreme
Sveže nabrane iz bašte grašak, listove blitve, tušt, amarant i peršun operemo. Zeleniš isečemo i pomešamo, a svež grašak očistimo od mahuna (ako nemamo svež grašak možemo da koristimo grašak iz domaće spremljenih tegli ili iz konzerve koji je skuvan).
Mlečnu smesu spremamo mešajući jaje sa kiselim mlekom i sodom, zajedno sa sitnim sirom i začinima - himalajskom solju, čubrom, mlevenim biberom.
Od svake kore ćemo napraviti jednu piticu. Uzimamo prvu koru i mažemo je šarlanom pola strane od uže strane. Presavijamo na pola i odozgo rasporedimo mlečni nedev i posipamo zelenišem i sa malo graška.
Kako je prikazano na slikama presavijamo na pola, posle skupljamo stranice na unutra i poklapamo drugom polovinom. Ponavljamo isto i sa ostalim korama i raspoređujemo ravnomerno nadev za njih, a gotove pitice sa zelenišem poređamo u ravnu pravougaonu posudu za pečenje na blagom odstojanju.
Mažemo ih jajetom i pečemo oko 15-20 minuta na 200 stepeni dok ne dobiju zlatastu preplanulost. Serviramo tople.
Izuzetnoi ukusne male pitice, lagane, lake i zasitne neobične male pitice sa blitvom i graškom! Pogodne i za piknik!
Čudesno ukusno!