Način pripreme
Luk se očisti i sitno nasecka. Spanać se opere i procedi. Krupno se nasecka.
U veliki tiganj se stavlja ulje da se zagreje. Dodaje se luk da se proprži. Dodaje se i šećer kako bi ukus postao mekši.
Dodaje se spanać da se dinsta dok ne promeni boju. Začinjava se sa malo soli. Meša se.
Kada je povrće gotovo, ostavlja se da se ohladi.
U veliku posudu se sipa kiselo mleko. U njega se dodaje soda bikarbona. Meša se kako bi se aktivirao. Dodaje se ulje. Razbijaju se jaja i smesa se muti. Dodaje se sir tako što se izmrvi.
Takođe se dodaje ohlađena smesa od povrća. Ako je potrebno posipa se solju. Sve se izmeša.
Priprema se nauljena tepsija i kore za pitu. Ja sam koristila odrinske kore koje su deblje i ima ih 7. Ako koristite obične kore, koriste se po 2 kore za pitu i ponovo se dobija 7 pitica.
U jedan kraj kore po celoj dužini se stavljaju po 2-3 kašike pripremljenog nadeva. Uvija se kao u tompus.
Prebacuje se u tepsiju tako što se uvija u puža. Isto se ponavlja sa ostalim korama tako što se svaka uvija posebnog puža i ređaju se jedna do druge.
Ostalim nadevom se zalivaju uvijene pitice.
Rerna se uključuje da se zagreje na 180 °C. Na svaku piticu se stavlja po komadić maslaca.
Pita sa spanaćem se peče otprilike 40 minuta.
Pitice sa spanaćem i sirom su omiljeni doručak.
Komentari