Način pripreme
Priprema testa: U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati 100 ml mlake vode, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zatim dodati ulje, 100 g brašna, uliti ostatak mlake vode (400 ml), posoliti, postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nadošlo testo prenesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Dublju šerpu premazati uljem, posuti brašnom i staviti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta (taman toliko koliko je potrebno da se rerna zagreje).
Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Nakon toga, ukloniti foliju i kolač peći još 20 minuta na 180 stepeni.
Za ukrase: Od gustina, brašna, soli i vode zamesiti testo i ostaaviti da odstoji 30 minuta. Od testa praviti razne ukrase po sopstvenoj želji (krst, ružu, list...).
Za lepljenje ukrasa: Razmutiti vodu i brašno. Šerpu izvaditi iz rerne i smesom od vode i brašna lepiti ukrase na slavskom kolaču. Vratiti u rernu na kratko (peći 10 minuta, ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni).
Gotov kolač izvaditi iz rerne, izručiti uz šerpe (kako se ne pi pokvasio). Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.