Mekani kolač

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
441144219
Mekani kolač
Fotografije: Niki Zhelyazkova
1 / 4
05/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"A da li vi imate mesta na stolu za jedan mekani kolač?"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 1/2 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 200 ml
  • brašno - 3 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • vanila - 1 kesica (2 g)
  • kakao - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Mutim jaja sa šećerom. Postepno dodajem ostale sastojke i nastavljam da mutim miskerom.

Na kraju ostali deo po zidovim od smese pomešam sa kakaom i sipam ravnomerno u sredinu.

Nožem lagano mešam smesu odozgo da se dobije neka šara od tamne smese.

U kalup za kolač stavlja papir, može i sa nauljenim i nabrašnjenim kalupom. Sipam smesu.

Pečem šareni kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 20 minuta samo na donjem grejaču u rerni, posle i jedno i drugo na 170°C još 15-20 minuta, ali već pratim da ne pregori.

Ako moram, pokrivam aluminijumskom folijom.

Drvenim štapićem proveravam da li je vazdušasti kolač gotov.

Nakon pečenja ostavljam još nekoliko minuta u rerni, ali sa otvorenim vratima.

Mekani kolač okrećem na odogvarajući tanjir i posipam šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: