Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač na tiganju»Janija sa pirinčem i povrćem

Janija sa pirinčem i povrćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Janija sa pirinčem i povrćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
28 min.
Ukupno
43 min.
Porcije
2
"I ako treba da odaberete jedno omiljeno posno jelo, zar se nećete zaustaviti baš na ovome"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 200 g
  • špargla - 300 g, zelena
  • luk - 1 glavica
  • mladi beli luk - 2 struka
  • paradajz - 1 komad (ili nekoliko čeri paradajza)
  • spanać - 2 šake
  • pečurke - 100 g, šampinjoni
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • zelena paprika - 1 komad (ili crvena)
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite povrće i isecite ga - luk, beli luk i zelenu papriku na sitno, a ostalo na krupnije.

Zagrejte ulje i zapržite luk sa paprikom i šargarepama dok ne omekšaju. Nakon toga dodajte šparglu i spanać i dinstajte 2-3 minuta.

Sipajte oprani pirinač da spadne skrob i zapržite ga sa povrćem kratko. Onda sipajte bujon od povrća ili vodu - količina je prema vrsti i marki pirinča i možete da vidite na pakovanju.

Ako je proizvođač naznačio jednu količinu, vi sipajte jednu i malo više od polovine.

Stavite odozgo pečurke i paradajz i kuvajte, dok pirinač ne postane krhak i polovina tečnosto se ne upije. Ako je potrebno da dodajte još bujona.

Cilj je da jelo ostane sa malo čorbice, ali da pirinač ne nabubri previše i da ne postane kaša, zato pazite i kad je gotov, odmah sklonite sa vatre i pokrijte krpom 2 minuta, ne više, da ne upije tečnost.

Servirajte odmah janiju sa pirinčem i povrćem jer što više stoji upija tečnost i zgušnjava se.

Ukusan pirinač sa povrćem - ukusno, lako i zdravo!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: