Način pripreme
Luk očistimo, isečemo sitno i propžimo u 3 supene kašike ulja. Čim promeni boju dodajemo šargarepu, paprike i tikvice isečene na kockcie.
Mešamo povrće nekoliko puta oko 5 minuta. Nakon toga dodajemo brašno i energično mešamo da se ne stvore grudvice.
U dinstano povrće dodajemo jednu konzervu skuvanog i oceđenog graška, oko 800 g. Dodajemo vodu da pokrije povrće.
Nakon što janija sa graškom provri, dodajemo paradajz pire i 1 kašičicu soli. Začinimo biberom i alevom paprikom.
Ostavljamo da vri dok se povrće ne skuva i dok ne ispari deo tečnosti.
Oko 10 minuta pre nego što isključite janiju dodajte sitno iseckani peršun, jedna deo ostavite za posipanje pre serviranja posne janije.
Grašak janija sa povrćem je idealan za ručak ili večeru za vreme posta.