Način pripreme
Očistite povrće i isecite ga - luk, beli luk i zelenu papriku na sitno, a ostalo na krupnije.
Zagrejte ulje i zapržite luk sa paprikom i šargarepama dok ne omekšaju. Nakon toga dodajte šparglu i spanać i dinstajte 2-3 minuta.
Sipajte oprani pirinač da spadne skrob i zapržite ga sa povrćem kratko. Onda sipajte bujon od povrća ili vodu - količina je prema vrsti i marki pirinča i možete da vidite na pakovanju.
Ako je proizvođač naznačio jednu količinu, vi sipajte jednu i malo više od polovine.
Stavite odozgo pečurke i paradajz i kuvajte, dok pirinač ne postane krhak i polovina tečnosto se ne upije. Ako je potrebno da dodajte još bujona.
Cilj je da jelo ostane sa malo čorbice, ali da pirinač ne nabubri previše i da ne postane kaša, zato pazite i kad je gotov, odmah sklonite sa vatre i pokrijte krpom 2 minuta, ne više, da ne upije tečnost.
Servirajte odmah janiju sa pirinčem i povrćem jer što više stoji upija tečnost i zgušnjava se.
Ukusan pirinač sa povrćem - ukusno, lako i zdravo!
Prijatno!