Način pripreme
Protagonista u ovoj inače tako običnoj i klasičnoj salati će biti balsamiko redukcija. Da bi je spremili u domaćim uslovima potrebno nam je osnovno i samo kvalitetno balsamiko sirće, ali po želji možete da dodate još aromatizera kao što su beli luk, ruzmarin, karanfilić. Spremićemo malo više nego što nam je neophodno za jednu salatu, jer može da se čuva u boci i da se koristi i za druge slučajeve.
Stavute u malu posudu sa balsamiko sirćetom i željene aromatizere na umerenu vatru. Kuvajte dok se tečnost ne redukuje na polovinu, nakon toga izvadite beli luk, ruzmarin i karanfilić (ako ste ih koristili) i ostavite na tihoj vatri još nekoliko minuta dok se nezgusne još do željene konzistencije.
Mešajte s vremena na vreme tokom celog procesa i ako je potrebno smanjite vatru da ne zagori po dnu.
Sačekajte da se redukcija ohladi i sipajte u bocu.
Kad probate videćete da je kiselost sirćeta nestala i imaćete jednu autentičnu redukciju sa blago slatkastim notama.
Za salatu Kapreze oljuštite paradajz sa specijalnom ljuštilicom. Isecite na kolutove i uradite isto i sa mocarelom.
Poređajte pod blagim nagibom ređajući paradajz, mocarelu i tako dok se ne potroše sastojci.
Pospite solju, krupno isečenim listovima bosiljka, maslinovim uljem i balsamiko redukcijom koju ste spremili za salatu Kapreze.
Prijatno!