Način pripreme
1. Očistite cveklu i ne ljušteći je, namažite joj koricu sa malo maslinovog ulja i soli, uvijte čvrsto aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko sat i 20 minuta ili ok potpuno ne omekša. Proveravajte viljuškom i čim ona ulazi sa lakoćom, znači da je potpuno gotovo.
2.Odvijte foliju i dok je cvekla topla oljuštite joj koricu. To se radi lako prstima. Operite i osušite.
3. Pripremite pesto od bosiljka, stavljajući u blender listove svežeg začina, pola maslinovog ulha, beli luk i pinjole. Stavite da se samelje na kratko i pomešajte sa preostalim maslinovim uljem i parmezanom u prahu ili fino narendanim.
4. Isecite na šajbne cveklu i začinite je sa malo soli i soka od limuna. Mocarelu isecite na iste i po veličini i debljini odgovarajuće kolutove.
5. Poređajte u široki tanjir pod nagibom krugove cvekle, krugove sira. Možete da uradite i u dva odvojena tanjira za individualne porcije.
6. Prelijte pestom od bosiljka, pospite sa još maslinovog ulja i krupnom ljuspastom solju.
Servirajte salatu Kapreze ohlađenu.
Prijatno!