Način pripreme
Uvek sam mislila da je težak zadatak napraviti Panetone, dok se nisam usudila da zasučem rukave i da proverim da li je zaista tako.
Dolazi Božić, zato je upravo sada momenat i ispostavilo se da uopšte nije komplikovano. A rezultat je toliko zadivljujuć, da čovek ubrzo zanemari činjenicu da mu je to odnelo više vremena u kuhinji.
Da bi se dobila tipična visina Panetonea treba da se koristi odgovarajući kalup. Standardni su prečnika 16 cm., a visine 13 cm (moj kalup ima pokretno dno, koje dosta olakšava vađenje).
Čak i da ne raspolažete kalupom za Panetone, možete uzeti kalup približnog prečnika, a za visinu da isečete papir za pečenje i da od nejga napravite visoke sidove.
Od ovog recepta ćete dobiti dva komada autentičnih italijanskih božićnih hlebova, obogaćenih belom čokoladom, orašastim plodovima, sušenim i konfitiranim voćem.
Počnite pripremu tako što ćete prednost dati laganom mešanju zagrejane vode sa 10 grama kvasca, kašikom šećera i 200 g brašna. Mešajte meko testo, pokrijte i ostavite da naraste 40-50 minuta ili dok ne utrostruči svoj obim.
U velikoj posudi prosejte ostalih 500 g brašna i napravite rupu u brašnu, u nju sipajte dva cela jaja + dva žumanca i mleko, umućene sa šaćerom. Usitnite ostali kvasac, sipajte brendi i prstohvat soli (da ne padne direktno na kvasac) i umesite meko testo.
S obzirom da je lepljvo i da treba više posla s njim, bilo bi dobro da koristite mikser sa dodacima za testo - tako posao postaje dosta lakši, a i oduzima manje vremena za postizanje elastičnosti.
Mešanje uređajem - od 3 do 5 minuta, a ručno - 10-15 minuta.
Dok traje proces, dodaje se malo po malo maslaca i prethodno naraslo testo - prefermentacija, a brašno se sipa samo koliko je potrebno u početko dok ne prestane da se lepi. Testo treba da ostane meko, kako bi Panetone bio mekan i vazušast.
Ponovo stavite u uređaj da naraste 40-50 minuta na toplom i da bude pokriveno čistom krpom. Za to vreme treba da udvoji, pa čak i da utrostruči svoj obim.
Vazdušasto testo mesite na nabrašnjenoj radnoj površini, razvijte u oblik kvadrata 30/30 cm.
Orahe sitno iseckajte, konfitirano voće i suve šljive isecite. Suvo grožđe, ako je malo, ostavite tako, a belu čokoladu izlomite na komade različite veličine.
Sve to sipajte ravnomerno na obrazuvani kvadrat i savijte. Razvlačite i savijajte nekoliko puta uz blago premeštanje i dodavanje malo brašna kako se ne bi lepilo. Cilj je da orašasti plodovi i voće dobro integrišu.
Razdvojite testo na dva jednaka dela od približno 900 g. Od svakog dela obrazujte loptu i stavite je u nauljeni kalup ili direktno na papir. Panetone treba ponovo da naraste dok dobro ne nabubri - oko sat vremena. Kada je gotov, premažite ga trećim umućenim jajetom.
Rernu ugrejte do 180 stepeni i pecite 50-60 minta.
S obzirom da će verovatno brzo porumeneti odozgo, nakon 15-e minutestavite sloj aluminijumske folije preko, kako ne bi previše potamneo.
Ja negde na kraju pečenja smanjujem temperaturu na 170 stepeni, ali ovo veoma zavisi od rerne, tako da kod vas možda ne bude potrebno.
Lepo bi bilo da pečete na niskoj poziciji na rešetci zbog činjenice da je Panetone viši od običnih peciva i pogača, a u rerni će dodatno nabubriti.
Ostavite da se ohladi na rešetci pre nego što ga poslužite ili upakujete kao pokolon.
Neka vam je slatko i Srećan Božić!
Komentari