Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Dinstano pile»Piletina u kremu od celera

Piletina u kremu od celera

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Piletina u kremu od celera
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Da li smo uspeli ukusno da vas iznenadimo ovim receptom za piletinu u neverovatnom sosu od celera?"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 6 komada, donji
  • kari - 2 prstohvata
  • biber - po ukusu
  • belo vibno - 100 ml
  • so - 1 prstohvat
  • Za krem od celera
  • celer - 6 strukova
  • luk - 1 glavica, srednja
  • šargarepa - 1 komad, srednja
  • belo vino - 80 ml
  • so - po ukusu
  • voda
  • kukuruzno brašno - 3 kašike, fino
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
  • majonez - 3 kašike
  • krem sir - 100 g ili topljeni
  • Za gratiniranje
  • gauda - 200 g
  • Za ukras
  • peršun
  • crne masline - 8 - 10 komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Marinirajte batake u belom vinu (100 ml), kariju, biberu i prstohvatu soli. Ostavite da odstoje u frižideru;

2. Za krem iseckajte povrće i zapržite ga u maslinovom ulju oko 10 minuta sa malo soli, da omekšaju;

3. Sipajte belo vino (80 ml) i kuvajte dok se ne redukuje, nakon toga stavite batake zajedno sa preostalim delom vina i ponovo kuvajte dok se potpuno ne redukuje;

4. Sipajte vodu - toliko, koliko je potrebno da prekrije meso i ostavite da se kuva na srednjoj vatri 20-25 minuta (zavisi od mese, ako je od domaćeg pileta, biće potrebno više vremena);

5. Izvadite batake kada su gotovi, a ostalo pasirajte zajedno sa majonezom i krem sirom, i sklonite sa vatre. Dodajte so ako je neophodno;

6. Vratite na vatru i rastvorite fino kukuruzno brašno ili skrob u malo hladne vode. Sipajte ga pažljivo u krem i mešajte dok se ne zgusne;

7. U odgovarajuću posudu za pečenje stavite batake i prelijte kremom. Odozgo narendajte sir gaudu i zapecite u prethodno zagrejanij rerni na 220 stepeni dok ne dobije prijatnu zlatastu preplanulost;

8. Ukrasite maslinama i listićima peršuna;

9. Po želji garnirajte porcije sa skuvanim belim pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: