Način pripreme
1. Marinirajte batake u belom vinu (100 ml), kariju, biberu i prstohvatu soli. Ostavite da odstoje u frižideru;
2. Za krem iseckajte povrće i zapržite ga u maslinovom ulju oko 10 minuta sa malo soli, da omekšaju;
3. Sipajte belo vino (80 ml) i kuvajte dok se ne redukuje, nakon toga stavite batake zajedno sa preostalim delom vina i ponovo kuvajte dok se potpuno ne redukuje;
4. Sipajte vodu - toliko, koliko je potrebno da prekrije meso i ostavite da se kuva na srednjoj vatri 20-25 minuta (zavisi od mese, ako je od domaćeg pileta, biće potrebno više vremena);
5. Izvadite batake kada su gotovi, a ostalo pasirajte zajedno sa majonezom i krem sirom, i sklonite sa vatre. Dodajte so ako je neophodno;
6. Vratite na vatru i rastvorite fino kukuruzno brašno ili skrob u malo hladne vode. Sipajte ga pažljivo u krem i mešajte dok se ne zgusne;
7. U odgovarajuću posudu za pečenje stavite batake i prelijte kremom. Odozgo narendajte sir gaudu i zapecite u prethodno zagrejanij rerni na 220 stepeni dok ne dobije prijatnu zlatastu preplanulost;
8. Ukrasite maslinama i listićima peršuna;
9. Po želji garnirajte porcije sa skuvanim belim pirinčem.