Način pripreme
Oljuštite i isecite na krupno glavicu celera. Sipajte bujon od povrća u šerpu na ringli i sačekajte da provri. Dodajte celer.
Isecite na krupno krompir, glavicu luka i šaragrepe. Dodajte u šerpu i ostavite čorbu na umerenoj vatri dok se svo povrće potpuno ne skuva.
Za to vreme pripremite krutone. Isecite kriške integralnog hleba na kocke i stavite ih u suv zagrejan tiganj. Dodajte nekoliko grudvica maslaca i 2-3 kašike maslinovog ulja.
Izgnječite i iseckajte na sitno čen belog luka i dodajte. Začinite krutone solju i dimljenom alevom paprikom. Zapecite ih dok ne postanu hrskavi i zlatasti i prebacite ih u posudicu.
Skinite gotovu čorbu od povrća sa ringle i dodajte sveže mleko i pavlavku. Dodajte grudvu maslaca i promepajte dok se ne istopi.
Začinite solju i biberom po ukusu i servirajte aromatičnu krem čorbu od celera, garniranu sa pikantnim krutonima.