Originalni andaluzijski Gaspaćo

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
96
599
02/03/2020
"Bacite se na ovaj originalni recept jer je isproban, proveren i mnogo lak "
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano85
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 kg, dobro uzreo
  • luk - 50 g
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • krastavac - 100 g
  • zelena paprika - 1 komad, oko 50 g
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • sirće - 30 ml
  • voda - oko 150 ml
  • so - 1 kašika ili po ukusu
  • krutoni - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće se očisti i iseče na parčiće. Izdvoji se četvrtina paradajza i jedno parčence paprike, krastavca i luka.

Ostalo se stavlja u posudu blendera ili multipraktika. Može da se radi i jakim ručnim mikserom.

Sipa se maslinovo ulje, voda, sirće i posoli se. Sve se samelje u što je moguće finiju konzistenciju oko 3-4 minuta.

Ako vam je moćan uređaj, gaspaćo treba da je potpuno spreman za konzumaciju, ali ako niste uspeli da postignete nežnu i finu konzistenciju obavezno procedite, da se odstrane ostaci kožica ili semenke od paradajza.

Ostavite u frižideru 2 sata da se dobro ohladi.

Pre serviranja iseckajte na male kocke izdvojene parčiće povrća. Začinite ih sa malo soli, maslinovog ulja i sirćeta.

U svaku porciju pospite njih i krutone ili servirajte odvojeno u posudicama na stolu, da svako stavlja koliko želi.

Po želji takođe možete da stavite u svaku porciju i po dve-tri kocke leda. Ne preterujte sa ledom, da vam se čorba ne razvodni.

Ova španska hladna čorba je idelana kao predjelo tokom vrelih dana.

Od ključnog značaja za savršen ukus gaspaća je paradajz, koji treba da je kvalitetan i mesnat.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar