Način pripreme
Ovo je hladna mlečna supa, koja je odgovarajuća za svako godišnje doba. Leti je spremamo od svežih paprika, ispečenih i oguljenih, i dodaje se voda - dobija se nešto kao tarator.
Zimi koristimo sterilizovana pečene, oljuštene paprike iz tegle i kombinuje se sa raznim jelima tako što se dobija veoma dobra kombinacija sa musakom. A ukoliko zamenite kiselo mleko ceđenim, dobija se odličan namaz.
Sa crvenim paprikama ukus je blago sladak, dok je sa zelenim izraženiji. Preporučujem da probate obe varijante kako biste odlučili sa kojim paprikama vam se više dopada.
U dubokoj posudi umutite kiselo mleko, presovane čenove belog luka, sitno naseckani peršun (ili mirođiju), istucane orahe (ili naseckane oguljene sirove semenke suncokreta), so po ukusu i maslinovo ulje.
Dodajte oljuštene pečene paprike, naseckane na ivice debljine otprilike 1 centimetar. Po želji dodajte vodu kako bi postalo ređe. Dobro izmešajte.
Servirajte hladnu supu u posudicama ukrašenim ružicom od trakice pečene paprike i struka svežeg začina:
Hladna supa sa pečenim paprikama je gotova.