Način pripreme
1. Za bazu našeg kiša zamesićemo maslac testo. Za njega prosejemo brašno u posudu i dodajem maslac u parčićima. Utrljamo prstima dok se ne dobiju maslac mrvice.
2. Da bi se mrvice sjedinile razbijamo u njih 3 jaja i stavljamo kašičicu svežeg mleka i so. Zamesimo glatko testo dodajući dodatno brašno, koliko je neophodno.
3. Gotovo maslac testo oformimo u loptu, zavijamo prozračnom folijom i stavljamo u frižider da se stegne jedan sat, jer od topline dlanova pri mešenju maslac topi i omekšava.
4. Na sloju papira za pečenje ili na nabrašnjenoj radnoj površini razvijamo stegnuto testo u koru. Koristim posudu za tart/kiš prečnika 28 cm i sa zidovima visine 3 cm, prema tome pravim koru prečnika 31-32 cm, da može dobro da se zalepi po ivicama i zidovima.
Koristim papir za pečenje, pomoću koga se kasnije lako prebacuje u posudu za pečenje i nema opasnosti da se kora pokida.
5. Za nadev kiša mutimo jaja sa malo sili. Sipamo im rikotu i ponovo mešamo žičanom mutilicom dok ne postane homogeno. Sipamo mleko i dodajemo šunku u malim parčićima.
6. Sipamo nadev preko kore od maslac testa i odozgo poređamo svežu mocarelu u krugovima.
7. Pečemo na 180 stepeno 45-50 minuta ili dok kiš sa rikotom i šunkom ne porumeni dobro odozgo.
8. Serviramo topao ili ohlađen, a možemo da kombinujemo sa svežim povrćem kao što su rotkvice ili paradjz isečen na krugove.
Prijatno!