Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Kiš»Kiš sa rikotom i šunkom

Kiš sa rikotom i šunkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Kiš sa rikotom i šunkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
03/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Muškarci nisu padali na kiš dok ih niste izazvali aromatičnim i bogatim kišom sa rikotom i šunkom"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 300 g + za dodatno mešenje
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 130 g, hladan
  • sveže mleko - 1 - 2 kašike, hladno
  • so - 1 kašičica
  • Nadev
  • rikota - 200 g
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 100 ml
  • šunka - 100 g (ili pršuta, ili druga vrsta sušenog mesa)
  • mocarela - 200 g, sveža, bivolja
  • so - 2 prstohvata ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za bazu našeg kiša zamesićemo maslac testo. Za njega prosejemo brašno u posudu i dodajem maslac u parčićima. Utrljamo prstima dok se ne dobiju maslac mrvice.

2. Da bi se mrvice sjedinile razbijamo u njih 3 jaja i stavljamo kašičicu svežeg mleka i so. Zamesimo glatko testo dodajući dodatno brašno, koliko je neophodno.

3. Gotovo maslac testo oformimo u loptu, zavijamo prozračnom folijom i stavljamo u frižider da se stegne jedan sat, jer od topline dlanova pri mešenju maslac topi i omekšava.

4. Na sloju papira za pečenje ili na nabrašnjenoj radnoj površini razvijamo stegnuto testo u koru. Koristim posudu za tart/kiš prečnika 28 cm i sa zidovima visine 3 cm, prema tome pravim koru prečnika 31-32 cm, da može dobro da se zalepi po ivicama i zidovima.

Koristim papir za pečenje, pomoću koga se kasnije lako prebacuje u posudu za pečenje i nema opasnosti da se kora pokida.

5. Za nadev kiša mutimo jaja sa malo sili. Sipamo im rikotu i ponovo mešamo žičanom mutilicom dok ne postane homogeno. Sipamo mleko i dodajemo šunku u malim parčićima.

6. Sipamo nadev preko kore od maslac testa i odozgo poređamo svežu mocarelu u krugovima.

7. Pečemo na 180 stepeno 45-50 minuta ili dok kiš sa rikotom i šunkom ne porumeni dobro odozgo.

8. Serviramo topao ili ohlađen, a možemo da kombinujemo sa svežim povrćem kao što su rotkvice ili paradjz isečen na krugove.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: