Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Krofne sa čokoladnom glazurom

Krofne sa čokoladnom glazurom

Krofne sa čokoladnom glazurom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Krofne ne kupujemo već spremamo sami kod kuće - nema veće đakonije, uverite se sami ako nama ne verujete"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • kvasac - 25 g
  • šećer - 70 g
  • so - 1 veliki prstohvat
  • maslac - 50 g istopljen
  • jaja - 2 komada
  • vanilin šećer - 1 kašičica
  • brašno - 500 g, belo
  • za čokoladnu glazuru
  • maslac
  • crna čokolada - 60 g
  • sveže mleko - 2 - 3 kašike
  • za posipanje
  • šećerne konfete - zvezde i srca
  • još
  • ulje - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se namrvi u 100 ml toplog svežeg mleka sa kašikom šećera i 2 kašike brašna. Ostavlja se da naraste i sa ostalim sastojcima se zamesi srednje meko testo da se ne lepi.

Pokriva se krpom i ostavlja da naraste na toplom 1 sat. Naraslo testo se podeli na dva dela, svaki se razvija u koru, debelu 1 cm, i sa čašom prečnika 1-8 cm se iseku krugovi.

Sredina se iseče krugom manje veličine, korisitila sam nastavak šprica. U tiganju se zagreva ulje i prvo se prže male lopte, okreću se viljuškom, ne probadaju se.

Izvadimo u posudu na salvetu. Ringla se smanjuje na treći stepen od šest mogućih stepeni. Pržim moje krofne sa obe strane.

Izvadimo na papir, da upije masnoći. U maloj posudi se zagreva sveže mleko i maslac se rastapa. Dodaje se crna čokolada izlomljena na parčiće i meša se u glatku smesu.

Kašikom se mažu krofne i poređaju se na rešetku da se stegne glazura. Posipaju se šećernim ukrasom, a ostale mogu da se pospu šećerom u prahu ili da ostanu tako. Sjajan desert od testa za radni dan i praznik! Čim ja mogu, znači možete i vi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: