Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita sa maslacem i čokoladnim kremom

Pita sa maslacem i čokoladnim kremom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k129
Pita sa maslacem i čokoladnim kremom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
06/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Zato što su najlepše stvari na svetu sa kremom od čokolade"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 250 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 120 g
  • šećer - 80 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • rendana kora limuna
  • za krem
  • crna čokolada - 200 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 60 g
  • brašno - 30 g
  • za karamelizovanje krušaka
  • voda - 2 supene kašike
  • šećer - 2 supene kašike
  • i još
  • marmelada od kajsije - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli i kašičicom praška za pecivo.

Dodajte jedno jaje, 80 g šećera i hladan kravlji maslac isečen na komade.

Dodajte vanilin šećer i rendanu koru jednog limuna. Zamesite testo sa maslacem. Napravite loptu, uvijte streč folijom i stavite u frižider na sat vremena.

Pripremite krem, sipajte sveže mleko u šerpu, dodajte izlomljenu čokoladu, brašno i šećer. Stavite posudu na vatru i počnite da mešate dok se krem ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U drugu šerpu stavite dve supene kašike šećera i dve vode. Stavite na vatru i čim smesa provri, stavite isečene kruške. Kuvajte dok voda ne ispari i šećer ne počne da se karamelizuje.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite hladno testo na veliki pravougaonik. Ako nemate pleh prečnika 11/35 , koristite okrugao pleh 25 cm. Uz pomoć oklagije prebacite testo u pleh.

Napravite visoke ivice i izbušite dno viljuškom. Sipajte krem, poravnajte. Odozgo poređajte karamel kruške. Od testa napravite listiće i ukrasite pitu sa maslacem.

Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejaoj rerni oko 35-40 minuta. Sačekajte gotov kolač da se ohladi potpuno, pre nego što izvadite iz pleha.

I na kraju namažite kruške na piti sa maslacem i čokoladnim kremom ugrejanom marmeladom od kajsija.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: