Način pripreme
Ovo je novi totalni hit među takozvanom uličnom hranom - azijski hlepčići Bao Ban ili još Gua Bao. Sve popularniji u Evropi i SAD-u, oni su nova moda hleba sa nadevom. Po tradiciji je nadev od svinjskog mesa, ali može biti vegetarijanski, riblji ili da se napravi sa onoliko nadeva, koliko ima i kuvara i novatora.
Predlažem vam osnovni recept za ove odlične Bao Bans, a sa čime ćete ih napuniti ostavljam vašoj mašti i željama.
Priprema im je prosta, a obavezan uslov je da se napravte na pari. To možete uraditi sa specijalnim uređajem ili da improvizujete.
Kinezi ih prave u aparatu za kuvanje na pari od bambusa, sa kojim budu predivni, ali vas uveravam da i bez bambusa možete dobiti odličan rezultat.
Rastvorite kvasac u mleku, prethodno ugrejte do telesne temperature.
Sipajte brašno i so i zamesite glatko, meko testo koje se ne lepi. Pospite brašnom radnu površinu dok ne prestane da se lepi po prstima. Testo je dosta hidrirano i trudite se da dobije svoju elastičnost od više mešenja, a ne od preteranog dodavanja brašno.
Od testa možete napraviti 6-7 jednakih loptica i da ih stavite u papirne kalupe za mafine. Možete ih namatati da se lakše odvoje hlepčići nakon što budu gotovi.
Poređajte na malom razmaku u posudi udobnoj za pripremu na pari u improvizovanim uslovima ili direktno u posudi, ako je imate. Poklopite poklopcem koji im dozvoljava da imaju mesto da nadođu.
Ostavite 10-15 miuta da odstoje, nakon toga stavite da se kuvaju na pari 20 minuta.
Kad budu gotovi, skinite odmah poklopac i servirajte tople. Ustvari uvek servirajte tople, uvek se preporučuje, ali vam kažemo da i kad se ohlade ukusni su, ali samo istog dana pripreme.
Možda ova preporuka dolazi zbog toga što se u neke recepte za Bao Bans dodaje sirće koji ih čini žilavim, a nakon što se ohlade sasvim ostaju takve. Zato ja i ne dodajem sirće.
U svakom slučaju hlepčići su za direktno konzumiranje i ne čuvaju se do sledećeg dana.
Oblik hlepčića nije obavezno da bude okrugao, a ponekad se predlaže i u obliku ravnog jezika, koji se savije, nakon što se stavi nadev. U našem slučaju u domaćim uslovima oblik je lopte i to je lakša varijanta zato što zauzima malu površinu, ipak nemamo velike uređaje za kuvanje na pari u koje ćemo moći da stavimo ravniji hleb.
E, moguće je, a ako se naprave iz dva-tri puta.
Gotove Bao Bans u našoj varijanti sečemo po sredini poprečno, kao hlepčići za hamburger i punimo željenim nadevom.
Poželjno je da se nadev prethodno prirpemi.
Prijatno!