Način pripreme
1. Isecite oljuštene i očišćene jabuke na male komade. Prelijte slatkim desertnim vinom, pospite šećerom i cimetom i stavite na umerenu vatru 5 minuta ili dok se voće ne karamelizuje.
2. U lepe staklene čaše stavite po kašiku - dve od ove smese i ostatak ostavite za ukras na kraju.
3. Počnite sa panakotom. Ona će biti nestandardna i drugačija od onog što predstavlja desert pod ovim imenom. U ovom slučaju ja je neću servirati kao desert nego kao luksutno gurmansko predjelo. Jednostavno i veoma efikasno.
4. Ugrejte vino na umerenoj vatri zajedno sa zvezdastim anisom. Kad počnu da izlaze mehurići, ostavite da vri minut i po - dva, da se lepo začini.
5. Očistite guščiju džigericu od žilica, isecite na komade i stavite u vino, prethodno izvadite zvezdasti anis. Odmah skinite sa vatre. Sipajte pavlaku, so i biber i pasirajte dok ne dobijete gladak krem.
6. Vratite smesu za panakotu na vatru na minimalnoj jačini ili da biste bili sigurni, stavite na paru, temperatura ne treba da prelazi 75 stepeni.
7. Kuvajte 10 minuta uz neprestano mešanje, nakon toga skinite posudu sa vatre i ostavite 2-3 minuta, za to vreme natopite želatin.
8. Rastvorite gotov želatin u toploj smesu, lepo promešajte i ostavite da odstoji u posudi 10-15 minuta.
9. Nakon što prođe to vreme, sipajte u čaše sa jabukama, nemojte da punite do vrha da bi bilo lepo i elegantno.
10. Ostavite panakote da se ohlade i stavite u frižider da se stegnu. Pokrijte svaku čašu poklopcem ili uvijte streč folijom.
11. Gotovo predjelo ukrasite preostalim karamelizovanim jabukama. Servirajte ovu neverovatnu panakotu od guščije džigerice sa jabukama.
Prijatno!