Torta od badema Čokoladna princeza

10/03/2020
"Evo imamo princezu za jelo ovde"
Priprema30 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno110 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano401
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom sedmice13
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za kore
  • belanca - 5 komada
  • bademi - 150 g, samleveni ili gotovo bademovo brašno
  • šećer od kokosa - 80 ili 90 g (ili običan, stevija 40 g)
  • vanila - 2 kesice
  • za krem
  • slatka pavlaka - 100 ml, tečna, životinjska
  • šećer od kokosa - 50 g ili običan šećer
  • žumanca - 5 komada
  • maslac - 50 g
  • vanila - 2 paketa
  • čokolada - 100 g, u 70 % kakaa
  • za ukras
  • bademi - 50 g, zapečeni (izgnječeni) i orasi
  • biber - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ova raskošna torta sa bademima može da ima različitu visinu u zavisnosti od krema i dekoracije.

Kore budu veoma ukusne, kao francuski makaron, ako su fino samleveni bademi

Možete pripremiti tortu u beloj varijanti samo sa kremom, maslacem i orašastim pldovima ili kako sam ja odlučila - sa čokoladom. Ako ne koristite čokoladu, dodajte 150 g maslaca u krem.

Čokoladna torta je bez glutena i ako želite da je bez šećera, zamenite šećer sa 40 g stevije ili drugim zaslađivačem.

Priprema kora:

Umutite belanca na sneg sa šećerom. Pomešajte mlevene bademe (ili gotovo bademovo brašno) i vanilu i nakon toga postepeno dodajte u umućena belanca, mešajte spatulom.

Rasporedite smesu na dve (20-24) ili tri (20) ili četiri male (16 cm, kao što sam ja uradila) kore i i rasporedite ih na papir za pečenje i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni oko 20 minuta male i 25 velike dok ne porumene kore.

Za krem:

Na vatri ugrejte pavlaku sa kokosovim šećerom (ili običnim), koji treba da se rastopi. Smesa ne treba da provri. Dodajte umućena žumanca i vanilu. Mešajte neprestano na tihoj vatri dok se smesa ne zgusne i dok ne dobijemo krem. Oduzima oko desetak minuta.

Kad se krem zugnse, dodajte čokoladu, izmrvljenu na komade i mešajte da se rastopi. Ostavite čokoladni krem da se ohladi.

Kad se smesa ohladi, dodajte maslac (ostavljen da omekša na sobnoj temperaturi) i sirup od agave. Krem mutimo mikserom. Sastavite tortu tako što ređate koru i krem i malo iseckanih orašastih plodova (oraha ili badema)

Ukrasite tortu od badema Čokoladna princeza izmrvljenim zapečenim bademima i rastopljenom crnom čokoladom u pavlaci.

Ukrasite tortu po želji! Ili jednostavno kao ja, pošto sam je prirpemila bez povoda za porodicu.

Ukusnu tortu treba da ostavite u frižideru na nekoliko sati.

Nakon toga uživajte u raskošnom ukusu.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar