Način pripreme
Od navedenih sastojaka dobijamo oko 100 komada malih keksića težine oko 2 kg. Ako se dobro čuvaju, mogu izdržati nekoliko nedelja.
Imajte to u vidu i ako želite smanjite količinu potrebnih sastojaka na pola ili na četvrtinu.
Počinjemo tako što u kiselo mleko dodajemo sodu sa vanilom i sačekamo da u smesi počnu da se stvaraju balončići - da se aktivira.
Svinjska mast obavezno treba da bude mekana, na sobnoj temperaturi, ali ne i rastopljena i tečna. Pomešajte mast sa uljem i dodajte u kiselo mleko. Dobro promešajte.
Brašno prosejte i počnite postepeno (kašiku po kašiku) da dodajete u smesu.
Dobijate testo koje ne treba da se lepi po prstima. Ako je tako, dodajte još brašna.
Podelite testo za ukusne kolače na 6 jednakih delova. Odvojite onaj sa kojim ćete prvo raditi, a ostale stavite u posudu i pokrijte krpom.
Pospite brašnom sto i oklagiju i razvucite list na veličinu od pedalj - pedalj i po.
U donji kraj obilno stavite marmeladu.
Uvijte odozgo listove i odsecite nožem 1 prst, nakon što ste stavili nadev.
Dobro pritisnite da se ne otvorili dok se peče. Dobijeni rolat isecite na nekoliko malih tompusa (5-6 komada).
Završite na isti način i sa ostalim listovima, a nakon toga i preostalim loptama od testa.
Tompuse sa marmeladom pecite na 180 stepeni oko 15-17 minuta.
Čim budu gotovi, mekani kolači sa marmeladom, pospite ih šećerom u prahu.