Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Nektar od jabuke, nektarine i cimeta

Nektar od jabuke, nektarine i cimeta

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k80716k1k
Nektar od jabuke, nektarine i cimeta
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
12/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Ukupno
5 min.
Porcije
4
"Ne kupujte sokove u prodavnicama - evo lakog recepta, pa pripremite ukusan i zdrav domaći nektar"

Potrebni sastojci

  • nektarine - 160 g (težina očišćene i bez koštice)
  • jabuke - 150 g (težina oljuštene i očišćene)
  • limun - 1 komad
  • šećer - 50 g, smeđi, u prahu
  • cimet - 1 - 2 prstohvata ili po ukusu
  • voda - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ja pripremam svoje nektare uvek u odnosu 300 g očišćenog voća i 500 ml vode, jer je za mene ovo idealna gustina ovog napitka. Pored toga, kakvo god voće da koristim, uvek stavim i jedan oljušteni i očišćeni limun. On, pored toga što pojačava ukus i dodaje prijatnu kiselkastu notu, ne dozvoljava drugom voću da oksidiše i potamni, pa nektar ima svoju svežu i lepu boju.

Nektar možete da pripremite od svakakvog voća, kakvo god trenutno imate, ali vam u ovom receptu nudim jednu kombinaciju, koja je meni omiljena, uprkos tome što ne spadam u najveće ljubitelje cimeta.

Cimet možete da stavite po ukusu, ali uvek pazite da ne preterate, kako ne bi preuzeo ukus voća ovog napitka.

Količina šećera je samo orijentaciona, jer, kako i sami znate, mnogo zavisi od slatkoće samog voća koje ćete koristiti. Ako jabuke nisu slatke, možda ćete umesto 50 g šećera, dodati 60-70. Razume se, možete da koristite i druge zaslađivače, kao što je naprimer sirup od agave.

Kako biste pripremili pravi nektar nežne i fine teksture, potreban vam je kvalitetan uređaj za blendovanje namirnica - blender, multipraktik ili Nutri bulet.

Oljušteno i očišćeno voće sameljite zajedno sa šećerom u fini pire. U ovom receptu, dodajte i prstohvat cimeta.

Pire razredite vodom i ponovo ga umutite.

Sipajte u čaše i konzumirajte odmah, kako bi iskoristili maksimalno sve vitamine iz voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: