Način pripreme
Ja pripremam svoje nektare uvek u odnosu 300 g očišćenog voća i 500 ml vode, jer je za mene ovo idealna gustina ovog napitka. Pored toga, kakvo god voće da koristim, uvek stavim i jedan oljušteni i očišćeni limun. On, pored toga što pojačava ukus i dodaje prijatnu kiselkastu notu, ne dozvoljava drugom voću da oksidiše i potamni, pa nektar ima svoju svežu i lepu boju.
Nektar možete da pripremite od svakakvog voća, kakvo god trenutno imate, ali vam u ovom receptu nudim jednu kombinaciju, koja je meni omiljena, uprkos tome što ne spadam u najveće ljubitelje cimeta.
Cimet možete da stavite po ukusu, ali uvek pazite da ne preterate, kako ne bi preuzeo ukus voća ovog napitka.
Količina šećera je samo orijentaciona, jer, kako i sami znate, mnogo zavisi od slatkoće samog voća koje ćete koristiti. Ako jabuke nisu slatke, možda ćete umesto 50 g šećera, dodati 60-70. Razume se, možete da koristite i druge zaslađivače, kao što je naprimer sirup od agave.
Kako biste pripremili pravi nektar nežne i fine teksture, potreban vam je kvalitetan uređaj za blendovanje namirnica - blender, multipraktik ili Nutri bulet.
Oljušteno i očišćeno voće sameljite zajedno sa šećerom u fini pire. U ovom receptu, dodajte i prstohvat cimeta.
Pire razredite vodom i ponovo ga umutite.
Sipajte u čaše i konzumirajte odmah, kako bi iskoristili maksimalno sve vitamine iz voća.