Način pripreme
1. Očisite artičoku, tako što ljuštite spoljašnje tvrde listove, dok ne stignete do svetle sredine.
Odsecite oko 1-2 prsta od vrha, koji je takođe tvrd i ne konzumira se. Od jednog kilograma povrća treba da dobijete 600 g očišćene aričoke.
2. Prepolovite ih i natopite u posudi sa vodom u koju ste iscedili pola limuna. Tako će se blagovremeno izbeći tamnjenje.
3. Iseckajte na sitno beli luk i zapržite ga u maslinovom ulju na slaboj do umerenoj vatri.
4. Sipajte skrob kad sklonite sa vatre i dobro umutite žičanom mutilicom, a nakon toga sipajte pivo ne prestajući da mešate.
5. Dodajte polovine artičoka i dinstajte 15 minuta.
6. Stavite začine, so po ukusu i slaninu, isečenu na male lente ili kocke. Sipajte mesni bujon i kuvajte uz povremeno mešanje još 10 minuta.
Gotovo jelo možete da razredite sa još bujona ili vode, da bude ređi sos, to je vaš izbor i preferencija.
Prijatno!