Način pripreme
Artičoke očistite od suvih spoljnih listova. Isecite makazama oštre vrhove centralnih listova, skoro do mesnatog dela artičoke. Dršku odsecite skoro do jezgra i odmah odsečeno mesto premažite sokom od limuna, kako ne bi potamnelo.
Za to vreme, na vatri prokuvajte vodu i koju dodajte malo soli i sok od limuna. Spustite artičoke u vodu i kuvajte ih 40-50 minuta na umerenoj vatri, dok dobro ne omekšaju. Izvadite artičoke pažljivo, ocedite ih i poređajte ih u tanjir.
Za sos:
U maloj šerpici dodajte 3 kašike maslinovog ulja i u njemu kratko propržite malu glavicu crnog luka, zajedno sa strukom mladog melog luka, koji ste sitno naseckali.
Dodajte jednu kašiku majoneza i 3 kašike paradajz sosa, kao i sitno naseckanu pečenu papriku. Promešajte da postane glatko.
Prelijte sos sa 200 ml pavlake za kuvanje. Začinite sa malo bibera i ostavite da se kuva oko 4 minuta.
Artičoke prelijte pripremljenim sosom i pospite sitno naseckanim peršunom.