Način pripreme
Artičoka je vrsta trna kog možete da jedete. Tačnije, to je pupoljak velikog ljubičastog cveta, sakupljen pre nego što cvet procveta.
Bodljikava reputacija povrća je povezana sa nekim delovima koji nisu dobri za konzumaciju - tako što su spoljašnji listovi najtvrđi.
Najjednostavniji način za pravljenje artičoke: skuvajte artičoku celu, nakon što je očistite, jedite do nežnog srca list po list. I s obzirom na to da glavice artičoke mogu da budu napravljene unapred i servirane na sobnoj temperaturi, one su takođe savršene za konzumaciju na žurci. Nagrada za spremanje artičoke je prvoklasni obrok.
Artičoka sadrži folnu kiselinu, vlakna, vitamine C i K, gvožđe i kalijum. USDA je rangira kao broj 7 od 20 po količini antioksidanasa koje sadrži među drugim voćem i povrćem - više od kupina ili crnog pasulja.
Operite artičoku pod hladnom vodom. Odsecite donji deo stabla i odstranite sve listove blizu dna artičoke. Možete da je spremite na dva načina - na pari ili u običnoj šerpi.
Pomoću makaza odsecite bodljikavi deo svakog lista. Ovo će biti otprilike 1/4-1/3 lista.
Oštrim nožem odsecite gornji deo artičoke, gde su listovi gusto prilepljeni, ako ima oštećenih i požutelih vrhića, odsecite ih makazama ili nožem. Volim da koristim nazubljeni nož za taj cilj.
Sipajte vodu na dno velike posude zajedno sa 1 supenom kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja i 1/2 limuna. Ostavite da provri, nakon čega smanjite da ključa.
Stavite artičoku na dno šerpe (trebalo bi da možete da stavite 3-4 artičoke u zavisnosti od njihove veličine i veličine posude za kuvanje). Ostavite da se krčka 35-45 minuta ili dok stabla ne omeknu i dok se deblji donji listovi lako ne izvade.
Izvadite artičoku iz šerpe i nakon što se dovoljno ohladi, stavite ih sa pljosnatom stranom nadole i rasecite na pola po dužini.
Koristite kašiku kako biste zagrabili čok i sve tvrde listove blizu centra (oni nisu dobri za konzumaciju, tako da možete da ih bacite).
Servirajte sa svežim limunom, vinegretom i /ili malo Ajolija sa belim lukom.
Predlozi za dresing artičoke
Majonez od limuna i belog luka: Izmešajte izrendanu koru limuna, izrendani beli luk i majonez u maloj posudi dok se ne pomešaju.
Kiselo mleko Harisa: Izmešajte meku ili pikantnu harisu, malo sveže limunovog soka i ceđeno kiselo mleko u maloj posudi dok se ne sjedine.
Kremasti umak od biljaka: Izmešajte kiselu pavlaku, majonez, malo sirćeta od belog vina i iseckane sveže biljke kao što su majčina dušica, sremuš, mirođija i/ili peršun, dok se ne pomešaju.
Napomene:
Vreme kuvanja može da varira u zavisnosti od veličine artičoke. Na kraju krajeva, želimo da stablo bude nežno i da se viljuškom lako vade. Neka ovo bude vaš vodič.