Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlijice sa krem sirom

Penjurlijice sa krem sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Penjurlijice sa krem sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
23/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Vredi da čovek ustane radno da umesi sočne penjurlije, da jede slatko"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 120 ml
  • maslac - 100 g, polurastopljeno
  • krem sir - 160 g, tip filadelfija
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 2 supene kašike, ravna
  • sir - oko 200 g
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku, stavite šećer i dve kašike brašna i mešajte dok ne dobijete retku kašu. Pokrijte posudu krpom i ostavite 5-7 minuta.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega stavite krem sir (na sobnoj temperaturi), maslac, so i nadošao kvasac.

3. Zamesite testo, dodajte brašno dok testo ne prestane da se lepi i ne postane meko i elastično. Važno je da znate da se to postiže dužim mešenjem i dodajte brašno što je manje moguće

4. Vratite testo u posudu, pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči 40 minuta, nakon toga podelite na 5 lopti.

Svaku razvucite na debelu koru i preko rasporedite nadev od mrvljenog sira, pomešanog sa jednim jajetom i belancem drugog (žumance odvojite za premazivanje na kraju). Sir možete staviti koliko vam se dopada, neko voli više, drugi manje, ja stavljam 200-220 g.

Penjurlijice oblikujte tako što ćete svaku koru uviti u rolat i posle u oblik puža ili u okruglu lopticu - savijte ivice na gore i zatvorite nadev unutra u centru.

5. Poređajte oblikovane penjurlije u pleh, obložen papirom za pečenje ili obilno namazan, ostavite rastojanje između. Idealno staju u standardni pravougaoni pleh svake rerne. Ostavite da nadođu 30-40 minuta na toplom, važno je da nema promaje.

6. Namažite nadošle penjurlijice žumancem, umućenim sa malo vode i ulja i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čim vidite da su dobili zlatnu boju, probajte čačkalicom za zube, ako izađe suva, gotovi su.

7. Poređajte na rešetku i ostavite da se ohlade, nakon toga uživajte u njima sa čašom jogurta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: