Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku, stavite šećer i dve kašike brašna i mešajte dok ne dobijete retku kašu. Pokrijte posudu krpom i ostavite 5-7 minuta.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega stavite krem sir (na sobnoj temperaturi), maslac, so i nadošao kvasac.
3. Zamesite testo, dodajte brašno dok testo ne prestane da se lepi i ne postane meko i elastično. Važno je da znate da se to postiže dužim mešenjem i dodajte brašno što je manje moguće
4. Vratite testo u posudu, pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči 40 minuta, nakon toga podelite na 5 lopti.
Svaku razvucite na debelu koru i preko rasporedite nadev od mrvljenog sira, pomešanog sa jednim jajetom i belancem drugog (žumance odvojite za premazivanje na kraju). Sir možete staviti koliko vam se dopada, neko voli više, drugi manje, ja stavljam 200-220 g.
Penjurlijice oblikujte tako što ćete svaku koru uviti u rolat i posle u oblik puža ili u okruglu lopticu - savijte ivice na gore i zatvorite nadev unutra u centru.
5. Poređajte oblikovane penjurlije u pleh, obložen papirom za pečenje ili obilno namazan, ostavite rastojanje između. Idealno staju u standardni pravougaoni pleh svake rerne. Ostavite da nadođu 30-40 minuta na toplom, važno je da nema promaje.
6. Namažite nadošle penjurlijice žumancem, umućenim sa malo vode i ulja i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čim vidite da su dobili zlatnu boju, probajte čačkalicom za zube, ako izađe suva, gotovi su.
7. Poređajte na rešetku i ostavite da se ohlade, nakon toga uživajte u njima sa čašom jogurta.
Prijatno!