Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ukusna salata sa crnim sočivom Beluga

Ukusna salata sa crnim sočivom Beluga

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Ukusna salata sa crnim sočivom Beluga
Fotografije: Ivelina
1 / 3
23/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Pokupite komplimente od svih, pripremite ovu odličnu salatu od crnog sočiva Beluga"

Potrebni sastojci

  • ulje avokada - 4 supene kašike ili maslinovo ulje
  • šalot - 1 mala glavica
  • beli luk - 2 čena, sitno iseckana
  • lovorov list - 1
  • majčina dušica - 1 struk, sveža
  • crno sočivo - 200 g, beluga
  • voda - 400 ml ili bujon za kuvanje sočiva
  • limun - oko 1 supena kašika
  • špargle - 400 g, isečene na komade
  • šargarepa - 2 srednje veličine, oljuštenen i isečene da budu veličine špargli
  • crvene paprike - 2 komada
  • praziluk - 1 g
  • morska so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • peršun - 3 supene kašike, sitno iseckan
  • menta - 3 supene kašike, isečena
* merne jedinice

Način pripreme

Ovakav vegetarijanski recept će biti koristan za ljude koji vode zdrav način života i ishrane, kao i za one koji žele da smršaju. Ova predivna salata sa sočivom, može da zauzme dostojno mestu među vašim omiljenim specijalitetima na prazničnoj trpezi za Badnje veče ili Božič.

Crno sočivo Beluga nema potrebe da se potapa i kuva se za manje od pola sata, mala i sjajana zrna koja imaju delikatan, aromatičan i veoma prijatan ukus. Crno sočivo je bogato proteinima i vlaknima i bez masti je.

Sa ovim povrćem možete pripremiti salate, priloge, supe i ukusna predjela. Recept koji predlažem je prost, ali mnogo dobar.

Salatu sa crnim sočivom i zapečenim ili sotiranim povrće možete servirati kao predjelo ili kao prilog i u oba slučaja će se svideti, kao prvo ili drugo jelo. Špargle i šargarepa su naravno društvo. Kada ih zapečete, ukus im je sladak i karamel, a sa ovim bogarim mirisima su savršen kontrast sa aromatičnim crnim sočivom beluga.

Ako je sezona špargli, nakon što ih operete, stavite ih u pleh na papir da se peku dok se sočivo kuva.

Uradite isto i sa šargarepom. Možete prethodno grilovati špargle da bih imale intenzivniji ukus. Pecite povrće u posebnim plehovima u rerni sa ventilatorom.

Lepo je da kad sezona prođe, možete kupiti gotove, kuvane i sterilizovane u teglama sa raznim obradama, ima i grilovanih i posle pripremljenih kao turšija. Za ovaj recept odaberite grilovane i prirpemljene kao turšija. U ovaj recept sam odlučila da dodam još intenzivniji ukus i dodala crvene paprike, kreh šalot, praziluk, čenove belogl uka.

Prvo skuvajte crno sočivo beluga 20 minuta - ne više.

Kada se sočivo skuva al dente, ocedite višak vode. Stavite malu šerpu na umerenu vatru. Dodajte ulje i ugrejte. Dodajte luk i sotirajte, mešajte s vremena na vreme, dok ne postane mek i poliprovidan, oko 5 minuta.

Dodajte beli luk i kuvajte, mešajte neprestano oko 1 minut. Sotirajte i drugo isečeno povrće 5 minuta. U zimskoj varijanti salate dinstajte šargarepu u preostalo povrće. Dodajte sočivo i promešajte da upije ukuse od luka i belog luka i povrća.

Dodajte lovorov list i majčinu dušicu. Kuvajte još 10 minuta. Izvadite pečene špargle i šargarepu iz rerne i dodajte u crno sočivo. Ako želite dodajte nekoliko čeri paradajza.

Pospite salatu sa crnim sočivom beluga svežim peršunom.

Jelo je ukusno i hladno, i toplo. Uživatak je potpun, koju god varijantu da odaberete.

Predstavljam vam ovo neverovatno ukusno crno sočivo beluga, koje možete servirati na Badnje veče.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: