Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Meze»Pečene lignje sa pestom od rukole

Pečene lignje sa pestom od rukole

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Pečene lignje sa pestom od rukole
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
24/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
23 min.
Porcije
2
"I tako su lignje pronašle svoju srodnu dušu u obliku pesta od rukole"

Potrebni sastojci

  • lignje - 350 g, male do srednje
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • so - po ukusu
  • Pesto od rukole
  • rukola - 150 g
  • parmezan - 50 g u prahu
  • orasi - 50 g
  • pinjole - 50 g
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 50 ml + za razređivanje pesta po ukusu
  • so - po ukusu
  • sok od limuna - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite pesto od rukole. U blender stavite listove rukole, beli luk, parmezan, orahe i pinjole sa maslinovim uljem. Uključite blender na maksimalnu brzinu na nekoliko sekundi i sameljite sve. Koliko sitno će biti samleveno, zavisi od vas, nema strogih pravila.

U pesto sipajte sok od limuna, posolite ga (ako je neophodno, jer je parmezan dosta slan, pa pazite da ne bude previše slano).

Promešajte i čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj posudi, dok ne dođe red da začinite vaše jelo ovim aromatičnim pestom sa rukolom. U ovom slučaju ćete ga koristiti za lignje, ali sigurno će ostati, možete ga dodavati različitim vrstama testenina ili u salate, pa čak i razređeno sa još maslinovog ulja i soka od limuna.

Lignje očistite veoma dobro. Odvojite pipke i iz unutrašnjosti lignje izvadite prozračnu kost. Da bi vam bilo lakše, možete da telo lignje okrenete na opačke i da ga tako dobro operete i očistite. Nema potrebe da lignje ljuštite.

Odvojene pipke takođe očistite, a makazama odsecite i odstranite oči.

Veoma važno je da nikako ne perete previše morske plodove, jer će na taj način izgubiti karakteristični ukus mora koji imaju. Drugo - kada lagano operete lignje, treba da ih ocedite veoma dobro i da ih lagano prosušite. Same lignje će tokom pripreme pustiti malo tečnosti i ako nisu dobro osušene, pustiće više, pa će umesto da se peku da se kuvaju u tečnosti, istopiće se i postaće previše žilave.

Možete da lignje pripremite i na roštilju, ploči ili jednostavno u tiganju. Temperatura treba da bude dosta visoka. Ako ćete lignje pripremati na roštilju, premažite ih maslinovim uljem i zapecite ih kratko sa obe strane - do lagane boje i to je sasvim dovoljno da budu gotove.

Kod pripreme na ploči ili u tiganju, sipajte 2 kašičice maslinovog ulja i čim temperatura bude dovoljno visoka, položite morske plodove da se zapeku sa jedne strane - oko minut-dva (u zavisnosti od njihove veličine) i još toliko vremena sa druge strane.

Tople lignje posolite lagano i prelijte ih pestom od rukole, koje ste razredili sa još maslinovog ulja i soka od limuna. Po želji, možete da dodate i sveže mleveni biber.

Ovako pripremljeni morski plodovi treba da se jedu topli, kako bi maksimalno osetili ukus i njihovu mekoću.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: