Način pripreme
Punjene lignje su veoma popularno glavno riblje jelo jer se lignje dobro slažu sa mnogim vrstama nadeva. Ono što nudim je jedan od klasičnih i veoma ukusnih recepata za morske plodove.
Da biste napravili punjene lignje, počnite tako što ćete očistiti lignje uklanjanjem unutrašnjih organa i kože.
Potopite stari hleb u toplu vodu oko 10 minuta.
Oštrim nožem sitno iseckajte pipke lignjii i bočna peraja lignje.
U tiganju zagrejte ulje sa izgnječenim čenovima belog luka i seckanim inćunima, kuvajte dok se inćuni ne istope. Dodajte iseckane lignje koje ste pripremili, pomešajte sa belim vinom.
Nakon što ste iscedili i iseckali hlebne mrvice, dodajte ih u tiganj sa iseckanim lignjama, ostavite da se sve začini nekoliko minuta.
Fil koji ste napravili prebacite u posudu i dodajte jaja, parmezan i seckani peršun i mešajte kašikom dok ne postane glatko. Začinite biberom i solju po potrebi.
Dobijenom smesom napunite lignje, nemojte ih puniti do vrha, inače će lignje pucati tokom kuvanja. Zatvorite ih čačkalicom.
Propržite dva čena belog luka na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i prepolovljeni paradajz. Dodajte punjene lignje i ostavite da porumene, povremeno okrećući.
Sipajte belo vino, posolite i kuvajte desetak minuta pod poklopcem ili 25 minuta pokriveno folijom.
Pre završetka kuvanja pospite seckanim peršunom punjene lignje na italijanski način.
Prijatno!