Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Humus»Humus od sočiva

Humus od sočiva

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k950
Humus od sočiva
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
27/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ako želite da gosti poližu tanjire, servirajte im ovaj ukusni domaći humus od sočiva"

Potrebni sastojci

  • sočivo - 350 g
  • susam - 40 g
  • maslinovo ulje - 70 g
  • bademi - 11 komada, sirovi, oljušteni
  • sok od limuna - 30 g
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • so - 2 prstohvata ili po ukusu
  • kumin - 1 kašičica
  • karanfilić - 1 prstohvat, u prahu
  • Za garniranje
  • crveni luk - 1/4 komada
  • peršun - sveži lsitovi, za ukras
  • maslinovo ulje - mlaz za polivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte sočivo da bude potpuno gotovo prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ga od vode i ostavite da se ohladi.

2. Zapecite susam na suvom tiganju kratko, dok ne postane blago zlatast, ali ni u kom slučaju pregoreo.

3. Stavite u blender beli luk, zapečen susam, bademe, maslinovo ulje, so i sok od limuna. Ubacite na nekoliko sekundi da se samelju.

4. U pastu od koštunjavog voća sipajte sočivo i začine i izblendirajte još nekoliko sekundi dok se ne dobije gladak humus.

Možete da ga ostavite malo grubljim ili sasvim glatkim i finim. Po želji pojačajte ukus sa još kumuna, soli i soka od limuna.

5. Gotov humus od sočiva servirajte posut sitno iseckanim crvenim lukom i mlazom maslinovog ulja.

Ukrasite ukusno predjelo svežim listovima peršuna i servirajte.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: