Način pripreme
Izuzetno ukusne i hranljive zdrave vegan ćuftice sa cveklom i sočivom, odgovarajuće za piknik, rođendan, za specijalne prilike, božićni i uskršnji post.
Potopimo braon sočivo na bar pola sata. Nakon toga skuvamo u šolji i po - dve vode, sa pola kašičice sode za hleb, da brže provri. Nakon što bude gotovo, skidamo šerpu sa vatre i ostavljamo sočivo da upije višak vode - ako je ima.
U posudi izrendamo šargarepu i cveklu. U njih dodajemo sitno iseckan luk i peršun. Sipamo sočivo, pola izmrvljene kriške hleba, fino samleveno kukuruzno brašno i maslinovo ulje. Začinimo himalajskom soli, garam masalom (indijski miks orijentalnih začina), kumin, mleveni biber i đumbir u prahu. Rukom lepo promešamo i pomešamo smesu za ćuftice od povrća.
Počinjemo da oblikujemo ćuftice od sočiva. Po želji možemo da uvaljamo u kukuruzno brašno, da ih namažemo maslinovim uljem, ali najbolje se dobija bez valjanja i premazivanja - prosto ih oblikujemo i poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje. Od ove smese dobijamo oko 15 ćuftica.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Za vreme pečenja možemo okretati pleh 1-2 puta.
Kad izvadimo gotove iz rerne, mnogo je važno da ih ostavimo nekoliko minuta otvorene da ih možemo lakše odvojiti sa papira.
Serviramo ih tople- sveže pripremljene, sa omiljenim sosem, pestom, umakom, namazom ili zelenom mešanom salatom.
Veoma ukusno!