Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Ćuftice od sočiva i cvekle

Ćuftice od sočiva i cvekle

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4801405k
Ćuftice od sočiva i cvekle
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
15
"Serviramo ćuftice od sočiva tople da prilogom po izboru"

Potrebni sastojci

  • sočivo - 1 šolja (braon, rusko)
  • cvekla - ½ komada
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica, mala
  • peršun - 1/3 veze, bez drške
  • hleb - ½ kriške
  • garam masala - ½ kašičice ravne
  • kumin - ½ kašičice
  • biber - ½ kašičice
  • đumbir - 1 - 2 prstohvata u prahu
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • kukuruzno brašno - 3 supene kašike, bogate
  • soda za hleb - ½ kašičice
  • himalajska so - 1 ravna kašičice, po ukusu
  • voda - 1 i ½ - 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Izuzetno ukusne i hranljive zdrave vegan ćuftice sa cveklom i sočivom, odgovarajuće za piknik, rođendan, za specijalne prilike, božićni i uskršnji post.

Potopimo braon sočivo na bar pola sata. Nakon toga skuvamo u šolji i po - dve vode, sa pola kašičice sode za hleb, da brže provri. Nakon što bude gotovo, skidamo šerpu sa vatre i ostavljamo sočivo da upije višak vode - ako je ima.

U posudi izrendamo šargarepu i cveklu. U njih dodajemo sitno iseckan luk i peršun. Sipamo sočivo, pola izmrvljene kriške hleba, fino samleveno kukuruzno brašno i maslinovo ulje. Začinimo himalajskom soli, garam masalom (indijski miks orijentalnih začina), kumin, mleveni biber i đumbir u prahu. Rukom lepo promešamo i pomešamo smesu za ćuftice od povrća.

Počinjemo da oblikujemo ćuftice od sočiva. Po želji možemo da uvaljamo u kukuruzno brašno, da ih namažemo maslinovim uljem, ali najbolje se dobija bez valjanja i premazivanja - prosto ih oblikujemo i poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje. Od ove smese dobijamo oko 15 ćuftica.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Za vreme pečenja možemo okretati pleh 1-2 puta.

Kad izvadimo gotove iz rerne, mnogo je važno da ih ostavimo nekoliko minuta otvorene da ih možemo lakše odvojiti sa papira.

Serviramo ih tople- sveže pripremljene, sa omiljenim sosem, pestom, umakom, namazom ili zelenom mešanom salatom.

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: